Æstetik og intelligens går hånd i hånd i topmoderne parkeringsanlæg

GEZE har designet og leveret intelligent ventilationsautomatik til Jeudans underjordiske parkeringsanlæg på Kvæsthusmolen. Ventilationsautomatikken sikrer erstatningsluft i forbindelse med generel udluftning, samt brand og røg. Ventilationsløsningerne matcher Jeudans høje krav om solidt design og høj æstetik.

Københavns gamle Kvæsthusmole, som tidligere var anlægshavn for passagerskibe og endnu tidligere husede et hospital for kvæstede marinesoldater, er blevet renoveret og har forvandlet sig til et nyt, åbent byrum, kaldet Ofelia Plads. Under molen er anlagt et underjordisk parkeringsanlæg, som fjerner op mod 500 biler fra Københavns indre by.

Det tre etager dybe parkeringsanlæg er blandt de mest moderne i København med højt til loftet, lyse farver på væggene og et indbydende interiør.

Intelligente specialløsninger
GEZE har leveret to specialudviklede løsninger til parkeringsanlægget. Den ene består af vinduesdrev til de rustrøde huse, som er placeret oven på parkeringsanlægget. De sorte og slanke vinduesdrev er monteret lodret for at sikre den rette åbning til det geometriske areal. Løsningen er projekteret med GEZEs produktchefer i Tyskland.

Den anden løsning er et specialudviklet indgangsparti med overdækning og seks hængslede dobbeltglasdøre. Glasdørene skærmer indgangen til rulletrappen mod regn og sne, og i tilfælde af brand og røg åbner de automatisk. Det omfangsrige dørparti er i stand til hurtigt at lede tilstrækkelige mængder erstatningsluft helt ned på nederste etage.

-De seks dobbeltdøre åbner få sekunder efter, at en brand- eller røgalarm går og forbliver åbne, indtil brandalarmen afstilles manuelt. Et samspil mellem dørautomatikken og de indbyggede turbiner på de nederste etager sikrer, at røgen hurtigt bliver suget ud, siger Martin Steen, projektchef i Jeudan.

Lever op til prestigeprojektets høje krav
Valget faldt på GEZE i samarbejde med Lundgaard og Tranberg Arkitekter. Efter et par møder var Martin Steen ikke i tvivl om, at GEZEs ventilationsløsninger matcher de høje krav til sikkerhed og æstetik i parkeringsanlægget.

-Ofelia Plads og det underjordiske parkeringsanlæg er et prestigeprojekt, og der er ofret mange penge på design. Derfor var det nødvendigt med en specialudviklet glasoverdækning.
GEZE har ydet meget kompetent rådgivning og været hurtige til at udvikle løsninger med ventilationsautomatik, der passer i form og farve til byggeriet. Samtidig lever løsningerne fuldt ud op til de høje sikkerhedskrav og standarder, som stilles til røg- og brandventilation i nybyggeri, siger Martin Steen.

-Det er min oplevelse, at GEZE har været en stor hjælp undervejs både for entreprenøren og arkitekterne – og ikke mindst for os. De har bidraget til optimerede processer og udvist stor fleksibilitet i et projekt, som har stillet store krav til design og funktionalitet, slutter han.

GEZE produkter:

  • K600 vinduesdrev
  • Slimchain kædedrev
  • Slimdrive EMD invers
  • MBZ 300 Kontrolcentral