Brandsikring i Magdeburg Domkirke - med GEZEs trådløse løsninger til systemer, der holder dørene åbne

Magdeburgs imponerende domkirke er byens symbol og et populært turistmål. I en historisk markant og alsidig bygning skal moderne adgangsforhold, brandsikring og monumentbeskyttelse tænkes sammen. Integration af disse elementer i fredede bygninger og monumenter er en stor udfordring. GEZEss systemer, der holder dørene åbne, trådløs udvidelse og trådløse røgdetektorer er ideelle løsninger.

Moderne brandsikringsforanstaltninger og beskyttelse af monumenter i historiske bygninger

Som den tragiske brand i Notre Dame har vist, er moderne brandsikring helt afgørende i en bygning med så stor historisk værdi og så mange besøg som Magdeburg Domkirke. Samtidig skal arbejde på historiske monumenter overholde bestemmelserne for fredede bygninger, når der installeres branddøre til udførelse af brandafsnit og installation af yderligere røgalarmsystemer. Derudover skal der være så lav interferens som muligt med arkitekturen og strukturen i fredede bygninger.

Moderniseringen og brandsikringen bestilt af Sachsens-Anhalts domkirke- og slotsstiftelse (Stiftung Dome und Schlösser in Sachsen-Anhalt) blev planlagt af Sußmann + Sußmann AR Magdeburg, og byggeriet udført af Tischlerei Wagner. Systemerne, der holder dørende åbne, blev installeret og godkendt af Kötter & Siefker Bernburg.

Under moderniseringen af eksisterende bygninger er det svært at tænke på alting, navnlig når de ældre byggeplaner ikke viser alle detaljer. Loftet og væggene i den fredede domkirke måtte ikke røres. Trådløse løsninger var derfor nødvendige for at spare arbejdstid og omkostninger. Desuden var det et krav at undgå alternative, ikke-godkendte udvidelsesløsninger. GEZEs sikre, certificerede og komplette system gjorde det muligt at gennemføre projektet.

David Jungbluth, Official Expert and Branch Manager hos Kötter & Siefker Berneburg

Udfordringen i domkirken: Høje lofter kræver flere loftsmonterede detektorer

Det såkaldte tømrer- og stenhuggerrum, der længe var blevet brug som opbevaringsrum til enkeltdele og mindre restaureringsopgaver (sidekarme, statuer, stukområder, søjler, osv.), skulle omdannes til et udstillings- og eventrum. Det store antal besøgende, der forventes at bruge rummet i fremtiden, kræver, at det er muligt at holde dørene åbne. Eftersom tømrerrummet også er tænkt som separat brandsikringsafsnit, skal branddøren kunne lukke automatisk i tilfælde af alarm.

På grund af det meget høje loft er to yderligere loftsmonterede detektorer nødvendige. Ledningerne skulle installeres skjult i sammenkoblingerne, hvilket ville have været meget dyrt og arbejdskrævende. Problemer vedrørende fredede monumenter ville have gjort kompleks og tidskrævende godkendelse fra myndighederne nødvendig

Jeg har stort kendskab til Magdeburg Domkirke og dens historie som fredet bygning – jeg guider nemlig selv rundvisninger i katedraler. Mens Schörghubers branddøre af træ passer godt til omgivelserne, så er tekniske elementer såsom dørlukkere og røgalarmsystemer en stor udfordring. GEZEs diskrete systemer, der holder dørene åbne, kombineret med de trådløse loftmonterede detektorer er den ideelle løsning her, fordi den ikke kræver nogen ledningsforbindelse mellem de overflademonterede og de loftsmonterede detektorer.

Wagner, tømmermester

Systemet, der holderne døren åben på orgelloftet, giver nem adgang og brandsikring

Et godt eksempel på sammenspillet mellem nem brug og moderne brandsikringsforanstaltninger kan ved i adgangen til orgelloftet, som der er adgang til ad to døre. Den ene tjener som indgang, og den anden som udgang. Det betyder, at der ikke er nogen støj, når kirkens kor kommer og går. Da der på visse tidspunkter er megen trafik, er det vigtigt, at dørene lukker stille, og at de kan holdes åbne, hvis nødvendigt – når alt kommer til alt skal en gudstjeneste skal ikke forstyrres af en dør, der smækker.

Samtidig skal systemerne, der holder dørene åbne, lukke branddørene automatisk i tilfælde af brand for at forebygge, at røg og flammer spreder sig. Det var særlig vigtigt at opsætte nye brandsikringsdørlukkere på orgelloftet, da der tidligere kun var installeret normale bygningsdøre. Der var ingen dørlukkere på branddøre eller andre brandsikringsforanstaltninger, kun brandalarmsystemer.

To nye branddøre af træ blev fremstillet af Tischlerei Wagner fra Körbelitz i Tyskland. GEZE TS 5000 R styreskinnedørlukkere med elektrisk enhed, som holder døren åben, trinløs regulering af lukkekraften og integreret tilbagekørselskontrol sikrer, at dørene lukker stille og holdes åbent, hvis nødvendigt. Styreenheden i røgkontakten, som er indbygget i systemet, der holder døren åben, sikrer, at dørene lukker automatisk i tilfælde af brand.

Historisk landmærke og turistattraktion - Magdeburg Domkirke

Magdeburg Domkirke set fra floden. ©Stefan Dauth / GEZE GmbH

Den imponerende Magdeburg Domkirke er byens vartegn. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Officielt betragtes Dom Sankt Mauritius und Katharina, Magdeburg Domkirke, som en af de første domkirker i Tyskland i gennemført gotisk stil.

Kirken, der lå her før domkirken blev bygget, spiller en vigtig rolle i hele landet som gravsted for den hellige romerske kejser Otto den Store. Den oprindelige domkirke blev ødelagt ved en brand i 1207. Den komplekse opførelse af den gotiske domkirke begyndte i 1209 og indvielsen fandt sted i 1363.

Den krævende opførelse af domkirken tog over 300 år. I 1520 blev de to imponerende kirketårne færdiggjort. Nordtårnet og dets udendørs platform kan besøges som del af rundvisningen.

Antallet af besøgende viser, hvor vigtig en historisk bygning den stadig er: Ud over kirkegængere, der kommer til gudstjenesten i den protestantiske kirke, besøger mere end 100.000 turister den imponerende gotiske bygning hvert år.

Overblik over alle GEZE-produkter installeret i Magdeburg Domkirke

  • Systemer, der holder dørene åbne med kundetilpasset TS 5000 R og enhederne R-ISM, der holder dørene åbne
  • Trådløse moduler til oprettelse af forbindelse til trådløse komponenter med systemerne GEZE GC 171, der holder dørene åbne
  • GC 172 trådløs røgdetektor til oprettelse af trådløs forbindelse til GC 171 trådløst modul