Det nye Akropolis-Museum i Athen med moderne dør- og sikkerhedsteknik fra GEZE

Moderne dør- og sikkerhedsteknik i harmoni med bygningens arkitektur

Hvem genkender ikke straks Akropolis – vartegnet for den græske hovedstad og ”gudernes hjemsted”. Det ligger med det rekonstruerede Parthenon-tempel oppe på en klippe over Athen og er ”jomfrubur” for Athens skytsgudinde Pallas Athena Parthenos og et symbol på demokratiet.

Står man på Parthenon-galleriets øverste etage i det nye Akropolis-museum og nyder udsigten til Akropolis og Parthenon-templet, hvorfra museumsgenstandene stammer, bliver man hurtigt klar over en ting: Den imponerende nybygning vil snart ikke kun høre til de store attraktioner i Athen på grund af dens uforlignelige arkæologiske skatte men også på grund bygningens arkitektoniske udstråling. Det har varet mere end tredive år, inden visionen om et museum som ”Parthenon-templets datter” blev realiseret. Bygningen er tegnet af den svejtsiske arkitekt Bernard Tschumi, og det tog næsten elleve år, inden museet kunne åbnes sidste år.

Sammen med glasfacaden opfylder Parthenon-galleriets struktur bygherrens vigtigste arkitektoniske krav til det nye museum: Den optiske forbindelse mellem udstillingsgenstandene og Parthenon-templet 300 meter væk oppe på Akropolis.

Funktionalitet, sikkerhed og design med GEZE dør- og sikkerhedsteknik

Den innovative funktionalitet, ydeevnen og det fremragende design inden for dør- og sikkerhedsteknik fra GEZE fremhæver arkitekturen ved det nye Akropolis-Museum og sørger for behagelige døre og sikkerhed for mennesker og bygning. Præcist det rigtige til den krævende arkitektur, som dette kunstværk er et udtryk, er integrerede Boxer-dørlukkere fra GEZE, som i forskellige varianter bruges på 135 døre. „Boxer“ er fuldstændig integreret i dørpladen. Med en glideskinne, som kun er synlig, når døren er åben, brydes dørdesignet ikke. Funktionaliteten ved integrerede dørlukkere er så godt som ikke synlig og er elegant "gemt væk".

Tres tofløjede brand- og røgbeskyttelsesdøre er udstyret med GEZE TS 4000 E-IS dørlukkere med integreret hydraulisk regulering af lukkerækkefølgen og elektrohydraulisk fasthold. I tilfælde af brand eller strømsvigt deaktiveres fastholdet og døren lukker automatisk og sikkert. Den integrerede regulering af lukkerækkefølgen sikrer, at begge dørfløje lukker igen, efter at folk er - som for eksempel flygtende mennesker – er gået gennem den, og døren igen kan opfylde sin funktion som branddør.

Smagfuld sikkerhed ved flugtdøre sikres med GEZE panikstænger, som halvtreds flugtdøre er udstyret med. Med sit elegante design er dørene harmonisk integreret i museumsbygningens samlede arkitektur. I ulykkestilfælde kan dørfløjene åbnes med det samme ved at trykke på panikstangen.