GEZE - Rauchabzugssicherung bei Umweltbundesamt, Dessau
TSA 160 mit IGG
GEZE - Türschließersystem 5000 bei Umweltbundesamt, Dessau
TSA 160 IS

Farverig bygningskompleks

Arkitektduoen Sauerbruch & Hutton fra Berling har tegnet en af de mest økonomiske administrationsbygninger i Dessau, Tyskland. Forbundsrepublikken sætter som bygherre klare mål for de plastiske virkninger i miljødepartementet. Opfyldelsen af høje økologiske krav samt en indretning, der i alle henseender imødekommer handicappede, stod langt oppe på listen. „Det nye byggeri til miljødepartementet er et demonstrationsprojekt for økologisk bygningskunst", udtaler arkitektbureauet.

På et areal, der hidtil har ligget ubebygget hen nær hovedbanegården, strækker det imposante, S-formede, fireetagers bygningsværk sig med et udnyttet areal på knap 20.000 kvadratmeter. I bygningens midt under et glasfoldetag findes et offentligt forum samt et atrium for medarbejderne. Sammen med den fritliggende kantine, auditoriet og to renoverede, fredede bygninger danner hele konceptet et åbent ensemble i det nyanlagte parklandskab.  

Glassystemer fra GEZE optræder med glans GEZE leverede den passende bygningsteknik til denne særdeles funktionelle og samtidigt visuelt yndefulde bygning. Helglassystem IGG integrerer profiler mellem ruderne. En individuel trykning på kanten sørger for en plan glasflade – uden forstyrrende profiler. Denne løsning lever op til de strengeste designkrav uden at miste noget i teknisk kombinationsevne. Miljødepartementets IGG-døre blev udstyret med den automatiske skydedør TSA 160. På hoved- og sideindgangen stafferes glasfacaden af fire to-fløjede anlæg med lys kanttrykning. TSA 160 IS sørger for at al gennemgangstrafik foregår komfortabelt uden barrierer. Den integrerede lukkerækkefølge samt sensorlister overvåger, at dørene åbnes og lukkes sikkert. Dørcentralen TZ 220 KL med automatiske drev fra GEZE SecuLogic RWS-program overvåger flugtdørene i indgangsområdet. Dermed sikres det, at også handicappede hurtigt kan bringe sig i sikkerhed. Kantineindgangen samt talrige én- og to-fløjede indvendige døre i auditoriet og kontorområdet blev - delvist også kombineret med helglasvarianten IGG - udstyret med en af de talrige varianter, som automatiken TSA 160 omfatter. 

Ventilationspower og røgaftrækssikringKædedrevet E 660 bruges som røg- og brandventilationsystem i kantinen. Drevenes huse er lakeret i den samme farve som de mørkegrå ventilationspaneler og er knap nok synlige ikke mindst i kraft af deres slanke form. Ved hjælp af aktiveringsfølere kan det multifunktionelle E 660 til enhvertid også bruges som ventilationsdrev. I hele bygningen blev entrédørene til kontorerne udstyret med det velrenommerede dørlukkersystem TS 5000 sammen med det automatiske drevsystem TSA 160. Med sine varianter TS 5000 IS til to-fløjede døre samt TS 5000 R (-IS) med integreret røgdetektorcentral er denne klassiker på dørlukkermarkedet det helt rigtige valg til den multifunktionelle anvendelse.