GEZE TS 5000 and GEZE E250 RWA elektrische spindelantriebe in Grand MOMA, Peking.

GEZE-bygningssikkerhed i „Grand MOMA", Beijing

Udtænkt og planlagt af den amerikanske arkitekt Steve Holl, hører "Grand MOMA" i Beijing allerede i dag til blandt de ti betydeligste bygningsværker i Kina. GEZE har i væsentligt omfang bidraget til sikkerheden og komforten i „Grand MOMA", og har udstyret bygningen med 1.600 dørlukkere af typen GEZE TS 5000 og 44 af typen GEZE E 250 RWA-elektrospindeldrev.

TS 5000 er én af markedets mest kendte dørlukkere på verdensplan. Den lukker anslagsdøre sikkert og blødt og er godkendt til anvendelse på brand- og røgbeskyttelsesdøre. E250 RWA-elektrospindeldrev åbner og lukker top-, bundhængte og hængslede fløje samt tagvinduer og lyskupler ved hjælp af el-motor. E250 RWA kan bruges til naturlig ventilation samt til røg- og brandventilation.

Når bygningen står færdig i slutningen af 2008 dækker den et samlet areal på ca. 220.000 m2, hvoraf 135.000 m2 bruges til boliger og 85.000 m2 til kontorer. „Grand MOMA" består af otte højhuse, der er forbundet med en ring af servicebroer på 20. etage. Hele objektet er udtænkt som en "by i byen" og er beregnet til at forsyne 2.500 mennesker med arbejdspladser og boliger. Byggevoluminet omfatter investeringer på ca. 150 millioner euro og rummer ud over et teater og regeringskontorer også en børnehave samt et væld af restauranter og supermarkeder. Et af de fire særkender ved „Grand MOMA" er, at bygningen er planlagt efter økologiske principper. Komplekset afkøles og opvarmes af vandreservoirer, der har en dybde på 100 meter. Disse reservoirer kan tempereres til mellem 20 og 26 grader C efter vejrforholdene. I alt producerer „Grand MOMA" tre til fire gange mere energi pr. energienhed end almindelige klimasystemer. Solbeskyttelsessystemerne fra VBH bidrager også til at spare på energien. I kraft af det udvendige skyggesystem kommer det meste af varmen slet ikke ind i bygningen. Da højhusfacader ofte er udsat for stærke vindpåvirkninger, var det særligt vigtigt for bygherrerne at etablere en stabil og robust solbeskyttelse. „Grand MOMA" med sit øko-venlige koncept er indtil videre ganske enestående i Kina. Kun én procent af alle byggeprojekter i Kina er økologiske iht. den offentlige statistik, dvs. klassificeret som "grøn arkitektur".