Karruseldøre kan forbedre bygningers energieffektivitet.

Ca. en tredjedel af Tysklands energi forbruges af bygninger. Især på dette område findes der talrige måder at spare energi på, som bygningsadministratorer bør kende. Således kan karruseldøre reducere energibehovet for opvarmning eller køling af en bygning. Dette mindsker energiomkostninger og forbedrer CO2-balancen. Under vores interview forklarer vores ekspert Thomas Lehnert, hvor potentialet for energibesparelser ligger, hvilke funktioner karruseldøre i indgangsområde kan udføre og hvorfor den nye Revo.PRIME fra GEZE ikke kun overbeviser ved deres udseende, men også på området bæredygtighed og energieffektivitet.

GEZE karruseldør-eksperten Thomas Lehnert

GEZE karruseldør-eksperten Thomas Lehnert © GEZE GmbH

Energipriserne er steget til usete højder, forbrugerne skal betale mere og mere for strøm og gas. Samtidigt er bygningsadministratorer under pres pga. omstillingen til mere miljøvenlig energi. Ved at bruge karruseldøre kan der spares energi i indgangsområderne Hvor ligger fordelene i forhold toil andre indgangsløsninger?

Thomas Lehnert: Fordelene ved karusseldøre ligger i, at de hæmmer træk og samtidigt tillader en kontinuerlig strøm af personer. Børsterne på drejefløjene har her altid kontakt med dørens sidedelene. Karruseldøren er "altid åben, altid lukket". Således forbliver den kolde eller varme træk udenfor og den klimatiserede luft inde i bygningen. Interne beregninger har vist, at karruseldøre kan reducere energitabet under drift i udendørs områder med ca. 40 procent. Dette reducerer ejerens omkostninger og forbedrer rumklimaet i indgangsområdet betydeligt, især ved store antal besøgende. Ved skydedørene derimod ville der ved sådan en høj besøgendefrekvens konstant strømme energi ud gennem de åbnede døre.

Især træk kan ofte være ubehageligt. Og det, selvom bygningers indgangsområder har en vigtig funktion. Hvilken rolle spiller karruseldøre i den forbindelse?

Thomas Lehnert: Det vigtigste kundebehov er et repræsentativt indgangsområde med maksimal åbenhed. Det er en vigtig aspekt for ejere, administratorer og arkitekter. Fordi indgangsområdet altid også er bygningens ansigt udadtil. Karruseldøre reducerer belastningen med træk, støj og snavs betydeligt. Således opstår der et indgangsområde med behageligt rumklima, som står til rådighed til brug - f.eks. som mødelokaler eller foyer. Denne klare adskillelse mellem det udendørs og det indendørs område gør brugen af karruseldør endnu mere spændende.

Det vigtigste kundebehov er et repræsentativt indgangsområde med maksimal åbenhed. Her er vores nye karusseldør REVO PRIME med en kranshøjde på kun 75mm og 60mm smalle profilsystemer den perfekte løsning.

Thomas Lehnert, Business Solutions Manager hos GEZE

Med Revo.PRIME markedsfører GEZE aktuelt en ny karruseldør, die der ikke kun overbeviser med dens udseende, men også understeger emnet bæredygtighed. Hvad er nyt ved denne dør?

Thomas Lehnert: Vores mål har været at skabe et produkt. der tillader den maksimale optiske frihed og samtidigt med nye teknologier opfylder ønsket om bæredygtighed og komfort. Highlight ved Revo.PRIME er den meget lave kranshøjde på kun 75 mm. Det er den laveste kranshøjde for automatiserede karruseldøre på markedet – ved en maks. diameter på 3,80 m. Dermed bliver det nu også muligt at anvende systemet ved særlig trange pladsforhold og det integreres perfekt i bygningens arkitektur, takket være det filigrane udseende. Desuden har den et meget stort drejemoment på maks. 1000 nm. Dette giver mere kraft for at bevæge større døre og dermed øge adgangskomforten.

MERE OM DEN NYE GEZE REVO PRIME
Optimalt til større døre og høj adgangskomfort: den nye Revo PRIME med den lave kranshøjde på kun 75 mm.

Optimalt til større døre og høj adgangskomfort: den nye Revo PRIME med den lave kranshøjde på kun 75 mm.

Betyder mere kraft også et større energiforbrug?

Thomas Lehnert: Tværtimod Revo.PRIME forbruger ved stigende effekt 30 procent mindre strøm end det hidtidige model TSA 325 NT. Helt konkret forbruger den nye kulfrie jævnstrømsmotor kun 128 watt. Med denne effektivitet kan der altså spares energiomkostninger.

Kan du forklare den anvendte teknik lidt nærmere?

Thomas Lehnert: Den kulfrie motor er måske kendt fra batteridrevne og andet professionelt værktøj Vi har anvendt denne teknologi for at øge adgangskomforten. Disse døre kræver desuden betydeligt mindre vedligeholdelse. Og vi har også tænkt på installatørerne og forbedret den elektriske sikkerhed. Fra et defineret tilslutningspunkt i loftet har vi nu 42 volt i stedet 230 volt. Alle drivkomponenter er udstyret med stikforbindelser, hvilket letter montering, ibrugtagning og vedligeholdelse Med andre ord: Her er der virkelig tale om "Plug&Play"

Vores mål har været at skabe et produkt. der tillader den maksimale optiske frihed og samtidigt med nye teknologier opfylder ønsket om bæredygtighed og komfort.

Thomas Lehnert, Business Solutions Manager hos GEZE

I hvilke versioner vil de blive solgt?

Thomas Lehnert: Med Revo.PRIME kan vi tilbyde den samme udstyrsomfang som hidtil. Ud over designikonet helglasanlæg har vi også varianterne Breakout og RC2 i programmet. Dørene kan betjenes manuelt og fuldautomatisk. Vi kan selvfølgelig tage hensyn til individuelle kundeønsker. Både ved farvevalget og ved materialerne producerer vi dørene passende til objektet. Den kan altså planlægges til alle bygningstyper og facader.

Stikord planlægning Hvordan kan karruseldøren integreres tidligt i bygningsmodellerne?

Thomas Lehnert: Også for Revo PRIME kan der anvendes et digitalt planlægningsværktøj. Til markedsintroduktionen står tilsvarende BIM-modeller til rådighed for arkitekter og planlæggere. Ved BIM modellers, kombineres og registreres alle byggeprojektets data. Ved den videre detaljerede planlægning understøtter vi vires kunder desuden med et bredt netværk af eksperter og projektkonsulenter, digitalt og personligt på stedet.

Thomas Lehnert, vi takker for samtalen!

 

Gode råd fra karruseldør-eksperten

Hvad skal du generelt være opmærksom på ved indbygning af karruseldøre:

  • Afklar karruseldørens placering, altså spørgsmål som: Er døren placeret korrekt i bygningens trafikveje? Skal døre dreje i facaden? Ville det eventuelt være mere praktisk at flytte døren mere ind i bygningen?
  • Afstem tidligt med andre karruseldørens grænseflader til bygningen - og afklar, hvem der er ansvarlig for hvad, f.eks. facadetilslutninger, integrering /forbindelse til bygningen, med taget etc.
  • Afklar klargøring af kablerne, dvs.hvordan føres kablerne til karruseldøren, og hvor placeres programkontakten til døren.

Hvad du bør være opmærksom på under planlægning og drift for at opnå energibesparelser:

  • Tilpas diameter og gennemgangshøjde til den planlagte brug af karruseldøren.
  • Vær opmærksom på karruseldørens korrekte tidsindstilling, dvs. døren standser umiddelbart efter gennemgang (ingen længere efterløbstid)
  • Gør brug af natlåsningen på karruseldøren (om natten, i weekender etc.)
  • Rengør karruseldørens gulvmåtte jævnligt.
  • Selvfølgelig anbefaler vi en regelmæssig vedligeholdelse af karruseldøren.