Ekspertsamtale: Udvikling af og fordele ved den nye F 1200+
GEZE-løsninger retter sig altid konsekvent efter behovene hos arkitekter, planlæggere montører, ejere og brugere. Også ved udvikling af ventilationsmotoren F 1200+ var denne kundeorientering afgørende for os. I interviewet forklarer produktmanager Dawine Lebsanft, udviklingsingeniøren Manfred Glänzer und teamleder for Udvikling af vinduer, Konrad Specht, hvordan den nye vinduesmotor opstod, hvad den kan og hvorfor den forenkler betjening af vinduer i fuld rumhøjde helt afgørende - og dermed er den perfekte vinduesmotor til et moderne og bæredygtigt facadedesign.
Allerede ved første blik giver F 1200+ et meget kvalitetsbevidst og æstetisk indtryk. Hvilke aspekter har været vigtigt ved jeres design?
Den formskønne F 1200+ fås i alle RAL-farvenuancer og kan således afstemmes præcist til den eksisterende profil i bygningen.
Dawina Lebsanft: De fleste GEZE-produkter er designet således at de integreres i arkitekturen så diskret som muligt. Dette er anderledes ved F 1200+. Vinduesmotoren skal opfattes som et æstetisk betjeningselement på vinduet og især kunne forstås komfortabelt, ergonomisk og intuitivt af brugeren ved håndteringen. Ud over opgaven som vinduesmotor kan F 1200+ desuden anvendes som betjeningselement og håndtag, så man kan bringe vinduet manuelt i drejeposition helt komfortabelt.
Manfred Glänzer: Præcis, derfor er vinduesmotoren udformet således ergonomisk, at den er buet fremad og bliver smallere bagud.
Konrad Specht: Også ved materialevalget har vi satset på materialer af høj kvalitet. Desuden kan F 1200+ fås i forskellige farver, som fås så de passer til profilen på vinduet eller facaden.
Hvilke særlige styrker og fordele har den nye F 1200+?
D.L.: Altså for det første helt sikkert selve anvendelsen, for F 1200+ er den første automatiserede vinduesmotor fra GEZE til særligt store og tunge dreje/kip-vinduer. Men selvfølgelig kan også større standardvinduer eller endda glasdøre, f. eks. som altandøre i boligbyggerier, betjenes nemt, sikkert og støjsvagt. Generelt henvender den nye vinduesmotor sig især til kunder, der vil udstyre hele bygninger på flere etager.
M.G.: Noget meget specielt ved F 1200+ er evnen til at blokere vinduets drejning, altså kun at tillade en ren vipning. Med vores vinduesmotor er der endda to muligheder for dette: via softwaren eller mekanisk via en lås på vinduesmotoren. Forestil dig f.eks. en offentlig bygning: Til sikring af brugs- og bygningssikkerheden skal vinduerne kun kunne vippes, men ikke åbnes helt. Men når rengøringsfirmaet kommer, kan Facility Manageren eller viceværten nemt frigive drejefunktionen vha. en nøgle.
D.L.: Derudover har vinduesmotoren et intuitivt betjeningskoncept. Her guider vinduesmotoren brugerne ved betjeningen og belyser således kun de knapper, der kan vælges i den pågældende vinduestilstand. På den måde er det f.eks. udelukket, at det vippede vindue samtidigt åbnes i drejeposition og således hægtes ud ved en fejltagelse.
Vores åbningsindikator er noget helt nyt på markedet for vinduesmotorer: LED-indikatoren viser mig visuelt, hvor langt jeg har åbnet mit vindue. Og selvfølgelig vises det også, om vinduet er helt lukket igen.
Konrad Specht, teamleder for Udvikling af vinduerNærheds- og lysstyrkesensorer sørger for at belysningen på knappen vises i det rigtige øjeblik og med den passende lysstyrke. © GEZE GmbH
Stikord „Smart Building“ – hvilke fordele byder F 1200+ på i den forbindelse?
D.L: Ventilationsmotoren kan integreres helt perfekt via IQ box KNX i et bygningsstyresystem. På den måde kan vinduerne styres centralt. En aktivering via et bygningsstyretekniksystem eller andre statusmeldinger kan aflæses via en LED-indikator. Lyser en indikator lyseblåt, betjenes vinduesmotoren direkte af en bruger via knappen. Ved en mørkeblå indikator aktiveres vinduesmotoren i øjeblikket centralt.
K.S: Åbning og lukning kører næsten lydløst. F 1200+ er i øjeblikket den mest støjsvage vinduesmotor fra GEZE – og det til trods for den kraft, der kræves for at kunne bevæge store og tunge vinduer. I automatikfunktionen ligger vinduesmotoren med sine 38 decibel på et niveau som en hvisken.
D.L.: Med integrationen i bygningsstyretekniksystem et kan de vinduer, der er udstyret med F 1200+, lukkes eller åbnes automatisk på et bestemt tidspunkt eller via vind- og regnsensorer. På den måde kan bygningsadministratoren spare energi: Forestil dig at der er varslet 35 grader igen i morgen. Så kan du i nat vippe vinduerne automatisk og så køle bygningen ned i forvejen med naturlig ventilation, og ingen skal tænde for klimaanlægget om morgenen.
M.G.: Og hvis strømmen virkelig svigter en dag, har du med vores vinduesmotor altid den mulighed at lukke vinduerne manuelt med en unbrakonøgle.
Understøtter F 1200+ også bygningers tilgængelighed?
D.L.: Ja, aspektet af en barrierefri brug af vinduerne med F 1200+ har været meget vigtigt for os. F 1200+ kan både monteres vertikalt og horisontalt. Jeg får altså den nødvendige fleksibilitet til at placere vinduesmotoren således, at også kørestolsbrugere kan betjene den på en komfortabel måde.
Bliv fortrolig med alle produktdetaljer på F 1200+
Hvordan er projektet om at udvikle denne type vinduesmotor opstået?
K.S.: Projektet har sin oprindelse i kundernes konkrete behov. En ejer havde i sin bygning allerede for nogle år siden udstyret fire- til femtusinde vinduer med vores mekaniske vinduesbeslag F 1200. I forbindelse med en totalrenovering opstod ønsket om at kunne automatisere disse vinduer på en eller anden måde. Vi reagerede naturligvis på denne udfordring og realiserede en individuel løsning på baggrund af vores låsemotor GEZE- Power lock. Denne forespørgsel satte alle hjulene i gang.
Kundeforespørgslen og projektet har vist os at vi er nødt til at udvide vores produktportefølje. F 1200 var og er meget succesfuld, men trenden går imod en automatisering af store vinduer i fuld rumhøjde. Og det taler simpelthen for en motoriseret løsning, der kan betjenes på en komfortabel, intuitiv og sikker måde.
Dawina Lebsanft, produktmanager for VinduesteknikJa, og hvordan forløb udviklingsprocessen så?
D.L.: Før vi starter et udviklingsprojekt, foretager vi en markedsanalyse i vores produktmanagement. Den afstemmer vi sammen med vores internationale salgsafdeling. Sådan var det også med F 1200+. For vi har først og fremmest brug for detaljerede oplysninger om, hvorvidt der findes et kundebehov - nationalt og internationalt. De analyserede krav og informationer samles og bearbejdes i en kravspecifikation.
M.G.: Ja, denne fremgangsmåde er meget vigtig. Dermed defineres det præcist, hvad den nye F 1200+ skal kunne. Med denne baggrund gik vi så i gang med den egentlige udviklingsproces: Den startede med at overføre kravene til koncepter. For eksempel skal vinduesmotoren kunne kommunikere med brugeren, og betjeningen skal fungere helt intuitivt.
Lær F 1200+ nærmere at kende i videoen
F 1200+ er udviklet konsekvent til behovene hos brugergrupper – og det endda internationalt. © GEZE GmbH
Et moderne facadedesign satser på vindueselementer i rumhøjde, der skaber det maksimale dagslys og en behagelig stemning i lokalerne. Præcis til denne trend er F 1200 det optimale valg, som du kan bruge til at betjene store og tunge dreje/kip-vindue. © GEZE GmbH
Og det førte så til det næste skridt - en prototype?
K.S.: Præcis. Men man skal ikke forestille sig denne som et helt færdigt produkt. Som ved de fleste andre produkter, har vi bygget enkelte modulgrupper og komponenter på F 1200+ som prototyper.
D.L.: Med disse prototyper har vi så også gennemført brugbarhedstests. Her har vi analyseret betjeningen og oplevelsen af funktionerne og har stillet tilsvarende spørgsmål til test-brugerne, som f.eks.: "Ved I, hvad I skal gøre?“ eller "Hvordan ser det ud med størrelsen og lysstyrken på indikatoren?". Resultaterne fra disse tests har været en stor hjælp ved den videre udvikling. Jeg syntes det var interessant at se hvordan testerne betjente, analyserede og fornemmede vinduesmotoren. På baggrund af disse tilbagemeldinger fintunede vi betjeningen, indtil vi fandt den bedste måde at håndtere vores vinduesmotor på.
M.G.: Ja, og desuden har vi også ind imellem tænkt langt uden for boksen, f.eks. er vi blevet inspireret af betjeningen af kaffemaskiner. Her har i set os omkring og sammenlignet: Hvilke knapper er det, der lyser, hvordan guides brugeren, hvilke interaktioner finder sted mellem brugeren og produktet? Her har vi fået inspirerende impulser fra vidt forskellige produkter og anvendelser.
Ved brugbarhedstests har vi delvist tænkt langt ud af boksen - og sammenlignet: Hvordan guides brugeren, hvilke interaktioner finder sted mellem brugeren og produktet? Her har vi fået inspirerende impulser fra vidt forskellige produkter og anvendelser.
Manfred Glänzer, udviklingsingeniør i VinduesteknikHvordan så vejen ud fra prototype til serie?
K.S.: Vejen fra prototype-fasen til et seriemodnet produkt er stadig temmelig lang. Inden den egentlige industrialisering blev F 1200+ for første gang komplet opbygget i den såkaldte B-mønster-validering. På den måde kunne vi teste den funktionsdygtige vinduesmotor grundigt igennem på ægte vinduer. I denne fase er det også afgørende at overholde de standarder, der er fastlagt i kravspecifikationen. Det var temmelig udfordrende, for F 1200+ skulle også overholde alle internationale standarder, så vi kan betjene alle markeder med et produkt. Og det har vi også klaret.
D.L.: Ja vi har udviklet et produkt, vi er meget stolte over... nu glæder vi os til at vinduesmotoren er klar til automatisering af større vinduer og dermed at bidrage til designet af moderne facader.
Fru Lebsanft, hr. Specht, hr. Glänzer – mange tak for samtalen!