Brigitte Vöster-Albers fejrer 50 års jubilæum hos GEZE

Den 1. juli 2018 fejrer Brigitte Vöster-Alber, CEO hos GEZE GmbH 50 års jubilæum i virksomheden. Hun har siden 1968 ledet virksomheden, der har omkring 3.000 ansatte i hele verden og som er en af verdens førende leverandører af døre, vinduer og sikkerhedsteknologi, automatiske dørsystemer og bygningsautomatisering. Hun har altid opretholdt fokus på fremtiden og er aldrig gået af vejen for at tage hårde men nødvendige og givtige beslutninger for virksomheden.

50 års lederskab = 50 års fremgang

Brigitte Vöster-Alber har været CEO hos GEZE GmbH siden 1968. Billede: Karin Fiedler for GEZE GmbH

Brigitte Vöster-Alber har været CEO hos GEZE GmbH siden 1968. © Karin Fiedler / GEZE GmbH

Brigitte Vöster-Alber overtog styringen hos GEZE da hun var bare 24 år gammel og fulgte i fodsporene på sin bedstefar, Reinhold Vöster, i 1968. Siden da har hun boostet og fortsat udvidet virksomhedsstrategien, produktportfolien og den internationale forretning. I dag vokser virksomheden med stor succes med produktion i Kina, Spanien og Serbien, 31 datterselskaber og en lang række salgsrepræsentanter. Samtidig er research og udviklingssektoren blevet udvidet under hendes ledelse. I 2017 investerede GEZE 13 millioner EURO i opførelsen af et topmoderne udviklingscenter i deres Leonberg hovedkvarter. I alt 28,8 millioner EURO er der blevet investeret her over de seneste år. Det reflekterer CEO´ens helt klare engagement for stedet og for ”Made in Germany”-kvalitetsmærket. Virksomheden fortsætter også med at investere i udenlandske datterselskaber og har som målsætning altid at opfylde de højeste kvalitetsstandarder. Det giver GEZE en plads på den globale scene, men virksomheden forbliver samtidig forankret i traditioner, 100% familieejet og godt positioneret til at opnå organisk vækst.

Mod betaler sig

I et halvt århundrede er Brigitte Vöster-Alber ikke gået af vejen for at tage svære og nogle gange upopulære beslutninger. Et stort vendepunkt var nedlæggelse af den populære, men ikke længere profitable, skiafdeling i 1980´erne. Det gav ny kapacitet, hvormed virksomheden kunne fokusere på moderne døre og vinduesløsninger og ekspandere eksportafdelingen yderligere. Åbenhed og modet til at tilpasse sig nye tilgange er også reflekteret i den nuværende udvikling. Under Brigitte Vöster-Albers ledelse udvikler virksomheden sig i øjeblikket inden for intelligent bygningsnetværksstyring og integrere løbende nye trends såsom Internet of Things. Sidst men ikke mindst overlevede virksomheden finanskrisen i 2008 og forblev uberørt heraf under Vöster-Albers kyndige ledelse. I 2009 investerede GEZE 29,6 millioner EURO i ekspansionsaktiviteter. ”Du kan opnå stort potentiale ved fortsat at være aktiv selv i vanskelige tider, siger GEZE´s CEO.

”Forretningskvinder er stadig ikke synlige nok.”

Da Brigitte Vöster-Alber blev udnævnt til CEO for GEZE var der stort set ingen kvinder i ledende stillinger. ”Jeg vidste fra min bedstefar, hvad det vil sige at blive gjort til leder af en familie efter min fars alt for tidlige død,” siger Vöster-Alber. ”Jeg ville finde min vej i en mandsdomineret verden og vise, hvad jeg kan.” Forretningskvinder var på det tidspunkt meget sjældne og de ses langt oftere i dag. I følge Brigitte Vöster-Alber er der stadig for få kvinder i bestyrelseslokalerne. Traditionelle værdier og klicheer spiller stadig en rolle, for eksempel når det kommer til at finde balance mellem familie og karriere. Det har hun altid forsøgt at give plads til hos GEZE. I øjeblikket er der 29 % kvinder i ledende stillinger hos GEZE og det er usædvanlig højt og er steget knap 50 % de seneste år. Der er også mange kvinder blandt virksomhedens unge talenter og 23 % af virksomhedens lærlinge på universitetet er kvinder.

Store priser – stort ansvar

For Brigitte Vöster-Alber har forretning altid gået hånd i hånd med socialt engagement. Hun arvede denne indstilling fra sin bedstefar, der arbejdede hårdt for i 2009 at få tildelt den tyske fortjenstmedalje. Ved virksomhedens 150 års jubilæum i 2013 blev hun udnævnt til æresborger i byen Leonberg. Det er en anerkendelse som hendes bedstefar, Reinhold Vöster, tidligere har modtaget. I 2016 tildelte Adenauer Fonden Brigitte Vöster-Alber udmærkelsen ”Pris for social markedsøkonomi 2016” (‘Preis Soziale Marktwirtschaft 2016’). ”Hun er den drivende kraft bag familiens forretningsmål og hun våger over dets værdier. Hun trækker blandt andet på en bred entreprenørvision, kapaciteten til at tænke og arbejde innovativt og hun tager et stort ansvar for virksomhedens ansatte, det øvrige samfund og miljøet”, siger juryen i sin udtalelse. Dertil kommer at hun modtog forbundslandet Baden-Württembergs Forretningsmedalje i 2016. Det er en udmærkelse, der uddeles til personer og virksomheder, der har vist en helt usædvanlig service inden for forretningsverdenen i Baden-Württemberg.


Når det kommer til at hjælpe samfundet så ligger børnehjælpsprojekter som ‘Olgäle-Stiftung für das kranke Kind e.V.’ (Olgäle fonden for syge børn) i Stuttgart og børnehjælpsfonden ”Plan International” Brigitte Vöster-Alber stærkt på sinde. Hun er selv mor til fire. Sponsorerede aktiviteter relateret til kunst, kultur og sport har også stor vigtighed. Brigitte Vöster-Alber elsker dyr og hestesport interesserer hende rigtig meget. Faktisk ville hun hellere have læst til dyrelæge. I dag er den tid hun tilbringer sammen med sine heste og med hundene vigtige frikvarterer fra forretningsverdenen. På samme måde som hendes bedstefar førte virksomheden med hendes far fører hun i dag virksomheden i tæt samarbejde med tre af sine fire børn, mens en af hendes døtre valgte at blive læge.