Smarte dør- og vinduessystemer i færgeterminalen i Brodick på Isle of Arran

En nyt færgeterminal ved Brodick Bay, der skal være en turististmæssig og kommunal port til Isle of Arran, er udstyret med dør og vinduessystemer fra GEZE fra top til tå.

Maritimt design og moderne komfort

Terminalen, der er designet af det kendte arkitektbureau Norr fra Glasgow, er del af en investering på 30 millioner pund, der har til formål at modernisere havnen, gøre den klar til rejseaktiviteterne i det 21 århundrede og forbedre passagerernes komfort. Den imponerende bygning befinder sig i nærheden af kysten og har på passende vis fået form som et kæmpe skib.

Naturlig ventilation med automatiserede vinduer

De store vinduer åbnes og lukkes automatisk af 30 GEZE Slimchain-kædemotorer.

De store vinduer åbnes og lukkes automatisk af 30 GEZE Slimchain-kædemotorer. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Den store lounge imponerer med dobbelt højde og sine store vinduesfronter i vestfacaden, som giver de besøgende en fantastisk udsigt over Brodick Bay. De store vinduer, der åbnes og lukkes automatisk af 30 GEZE Slimchain kædemotorer, giver indgangspartiet ved bygningens hovedindgang et lyst og maritimt udtryk. Det særligt smalle og diskrete look på Slimchain-vinduesmotorerne integreres optimalt i det specielle facadedesign på færgeterminalen i Brodick.

Slimchain-vinduesmotorerne er ikke kun installeret ved de store vinduer i loungen, men i hele bygningen i to etager - med undtagelse af de øverste ventilationsåbninger: Her er der anvendt Powerchain-kædemotorer. Disse særligt stærke vinduesmotorer er valgt til at betjene de større vinduer, da de tillader større åbningsvidder - hvilket er vigtigt for en hurtig brandventilation.

Vinduesmotorerne er udstyret med en GEZE MBZ 300 RWA-nødstrømskontrolcentral til røg- og varmeafsugningsmotorer, der er integreret i terminalens bygningsstyreteknik (GLT). Således kan det komplekse naturlige ventilationssystem styres og overvåges på en komfortabel måde.

MERE OM NATURLIG VENTILATION

Ventilation, røg- og varmeafsugning og flugtvejssikkerhed

Vinduerne i trappeopgangene er manuelt styrede vinduer, som er udstyret med GEZE OL Line.

Vinduerne i trappeopgangene er manuelt styrede vinduer, som er udstyret med GEZE OL Line. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Vinduerne i trappeopgangene er ligeledes udstyret med Slimchain- kædemotorer. Ved behov giver vinduessystemerne desuden mulighed for en naturlig røg- og varmeafsugning: Ved røg- og varmeudvikling åbner røgaftræksløsningerne vinduerne og styrer åbningerne til erstatningsluft, så de livsvigtige flugtveje i værste fald kan passeres røgfrit og sikkert . Desuden sørger manuelle ovenlysåbnere for en supplerende naturlig ventilation.

MERE OM RØG- OG VARMEUDSUGNINGSANLÆG

Dørsystemer til barrierefrie branddøre

Under vestfacaden med glasfladerne sidder to automatiske hængslede døre på begge sider. Disse drives, lige som en yderlige dør i sidefacaden, af Slimdrive EMD-F-dørsystemer. De elektromekaniske dørmotorer til 1-fløjede brand- og røgdøre er ekstremt alsidige: De byder på en kraftunderstøttet åbning og kan udløses med konstant åbnings- og lukkehastighed via betjeningsknappen. En integreret forhindringsdetektering registrerer desuden mulige forhindringer og standser åbnings- eller lukkeprocessen ved behov. Således giver Slimdrive EMD-F-automatikker også mennesker med begrænset mobilitet en nem og sikker adgang til bygningen.

MERE OM TILGÆNGELIGHED

Kraftunderstøttet åbning og integreret forhindringsdetektering til skydedøre.

Kraftunderstøttet åbning og integreret forhindringsdetektering til skydedøre. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Diskret design og en høj adgangskomfort

Fra hovedindgangen fører en glasgang til en todelt skydedør, der drives af et GEZE Slimdrive SL NT-skydedørsystem og som fører til receptionens foyer. Slimdrive-automatikken opfylder her to vigtige forudsætninger på en gang: Den er velegnet til ind- og udvendige døre med høj adgangsfrekvens, og pga. dens lave højde på 7 cm er den perfekt til glasfacader med de højeste krav til designet - ligesom i færgeterminalen i Brodick.

Yderligere fordele ved Slimdrive-dørautomatikker

  • Med sin højde på kun 7 cm er Slimdrive-automatikker meget diskrete og passer perfekt ind i dørrammen.
  • De byder på et slidfast, effektivt system, der er usædvanlig støjsvagt i drift.
  • De automatiske lineære skydedørsystemer er perfekte til bygninger med høj adgangsfrekvens, så alle mennesker kan betræde og forlade bygningen uden problemer.

Det var et fascinerende projekt, vi deltog i: Under hele byggeriet er der anvendt mange GEZE-produkter, og der blev fra starten lagt vægt på at der skulle skabes en intelligent, funktionel bygning, der er udrustet til fremtiden, og samtidigt inddrager de naturlige omgivelser, som den befinder sig i.

Andy Howland, Director of Sales and Marketing GEZE UK

En oversigt over alle anvendte GEZE vindues- og dørsystemer:

  • Slimchain-vinduesmotorer
  • Powerchain-kædemotorer
  • MBZ 300 nødstrømstyrecentral
  • Manuelle ovenlysåbnere fra OL-produktserien
  • Slimdrive EMD-F-dørautomatikker til 1-fløjede brand- og røgdøre
  • Slimdrive SL NT-skydedørsystemer