Casestudier

Forebyggende brandsikring på Wien Westbahnhof – med teknologi fra GEZE

BahnhofCity Wien West er langt mere end bare en barrierefri togstation. Banegården huser også et hotel, et indkøbscenter og en kontorbygning. Innovative dørsystemer fra GEZE sørger for fremragende komfort, adgang for alle og brandsikring på alle områder. Med deres smarte design er dørsystemerne perfekt integreret i bygningens arkitektur.

Moderne arkitektur og teknologi på den barrierefri Bahnhof West

Udsyn til Wiens Westbahnhof med den berømte Wolkenspange". Foto: Shutterstock

Wien Westbahnhof med den berømte "Wolkenspange’ arkitektur. © Shutterstock.com

Siden moderniseringen af Wien Westbahnhof har stationen været kendetegnet ved sin "Wolkenspange" (skyklemme). Denne arkitektoniske statement er skabt af wienerarkitekterne Neumann & Steiner og vejer over 430 ton. Den spænder over den store og lyse banegårdshal. I dag ankommer lyntogene, hvor den legendariske orientekspres tidligere ankom på vej fra Paris til Istanbul. Wiens Westbahnhof er i dag en hub for regionale forbindelser med et trafikstyringssystem og rejsekomfort, der løbende moderniseret til en barrierefri station.

Høj komfort med automatiske dørsystemer

Godt 30 automatiske skydedøre med drev fra Slimdrive-serien fra GEZE er i brug i Wiens moderne rejsekompleks.

Uanset om det er facadedøre ved de brede og høje indgange til banegårdshallen eller til butiksetagen, til hotellet eller til kontorhuset, så forener Slimdrive skydedørssystemer den optiske reduktion. Med bare syv centimeter i højden lader drevsystemet sig diskret integrere i facader og på indendørs områder.

Barrierefri togstation med ”intelligente” dørsystemer

Indgangsdør til Wien Westbahnhof med GEZEs dørsystemer. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Indgangsdør til Wien Westbahnhof med GEZEs dørsystemer. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Brede passager, smalle dørprofiler og Slimdrive SL NT-FR skydedørssystemer i flugtvejsversionen sikrer nem barrierefri adgang, sikre flugtveje, lys og gennemsigtighed. Mens døråbningsbredden er mere begrænset for flugtveje, er der sikret maksimal åbningsbredde ved brug af teleskopdøre med fire dørblade og drevvarianten Slimdrive SLT-FR. ”Parkering” af dørbladene er ikke noget problem med denne løsning.

De raffinerede Slimdrive indeholder moderne, intelligent styringsteknologi. De støjsvage højtydende drev er næsten usynlige og er godt udstyret til at håndtere intensiv trafik. Åbningstiden tilpasses automatisk til hyppigheden af brugen. Hvis strømmen af fodgængere vokser, holdes dørbladene automatisk åbne i længere tid. Accelerationstid, åbningstid og åbnings- og lukketid kan indstilles individuelt på disse intelligente dørsystemer.

Fremtidssikrede døre: Dørsystemer, som kan integreres i bygningsstyresystemer

Den store forhal til Wien Westbahnhof. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Den store forhal til Wien Westbahnhof. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Styreenheden i drevene Slimdrive og TSA gør dørene fremtidssikre, da systemintegration i et bygningsstyresystem er mulig. Dørfunktioner kan, for eksempel, overvåges eller ændres via fjernstyring og bygningens driftseffektivitet dermed forbedres.

Brugerbaserede kombinationer: Svingdørsdrev og dørlukkere

GEZE dørsystemer til adgang og forebyggende brandsikring. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

GEZEs dørsystemer til adgang og forebyggende brandsikring. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Kombinationen af dørdrev og dørlukkere er en optimal løsninger til de store og tunge døre med to dørblade i kontorkomplekset. Trods brug af forskellige teknologier har begge dørblade det samme diskrete design. Det aktive blad er fastgjort med et TSA 160 F-IS svingdørsdrev, og den passive plade med en manuel dørlukker TS 5000, fordi den kun åbnes, hvis der er brug for det. Drevkabinettet indeholder også lukkesekvenser, der kræves for branddøre. Derved sikres det, at begge branddørens blade lukkes korrekt igen på en kontrolleret måde, efter de har været åbnet, f.eks. i en nødsituation.

Fleksibel og komfortabel shopping - med manuelle skydevægssystemer

Manuelle skydedørssystemer fra GEZE i shoppingcenter på BahnhofCity Wien West. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Manuelle skydedørssystemer fra GEZE i shoppingcenteret på BahnhofCity Wien West. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Manuelle skydevægssystemer er uundværlige for at skabe en indbydende og åben atmosfære i et indkøbscenter. Butiksareal og udenomsareal kombineres og adgangen er barrierefri. Det manuelle skydevægssystem åbnes ved at glaselementerne helt enkelt placeres i parkeringsområdet på siden - en praktisk og pladssparende løsning. Præcisionskuglelejer i slæden sikrer, at de store glasblade bevæger sig jævnt og stille takket være kombinationen af optimal kurveteknologi i skinnerne og krumninger samt en slæde, der bevæger glaselementerne let og sikkert. Derfor kræver det kun ringe kraft at flytte elementerne til parkeringsområdet.

Manuelle skydedørssystemer fra GEZE i indkøbscenteret på BahnhofCity Wien West. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Manuelle skydedørssystemer fra GEZE i shoppingcenter på BahnhofCity Wien West. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Systemelementer med en række af funktionerne i GEZEs manuelle skydevægge muliggør stort antal kombinationer i enhver installeringssituation. På Wiens Westbahnhof giver designet med venstre- og højrehånds parkering mulighed for at åbne butiksfronten delvist – hvilket navnlig er en fordel, når vejret er koldt.

Det betyder, at folk kan forlade en butik, når det manuelle skydevægssystem er lukket, da en penduldør med gulvstopper er placeret i parkeringsrummet låser den bevægelige glasdør sikkert.

Dørlukketeknologi fra GEZE til forebyggende brandsikring

Detalje af vindue med røg- og varmeudsugnings-overtryksåbning med klaphåndtagsdrev K 600 T. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Detalje af vindue med røg- og varmeudsugnings-overtryksåbning med klaphåndtagsdrev K 600 T.. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Hele banegårdskomplekset har mere end hundrede manuelle enkelt- og dobbeltbladede døre udstyret med varianter af GEZEs dørlukkersortiment.. De sikrer en pålidelig lukning af branddøre, der skal holdes lukket, eller som skal lukkes kontrolleret i tilfælde af brand. Dørlukkersystemerne i kontorkomplekset sikrer kontrolleret, naturlig røggasevakuering i tilfælde af brand og sikker lukning under normal drift. K 600 leddelt armdrev i kombination med dørlukkeren TS 5000 fungerer som frisklufts- eller luftventilationsåbninger. I tilfælde af brand skubbes dørene automatisk op og holdes åbne, så frisk luft kan trænge ind og røggas og varme kan evakueres.

GEZEs dørsystemer sørger for komfort og forebyggende brandsikring i Wien Westbahnhof:

  • Automatiske skydedøre og svingdørssystemer sikrer en høj grad af komfort og sikkerhed for de rejsende og pålidelig drift i perioder med intensiv trafik. Dertil kommer, at intelligente dørsystemer kan integreres i bygningsstyresystemer.
  • Manuelle skydedørssystemer gør indkøbsatmosfæren indbydende og sørger samtidig for fleksibilitet og komfort.
  • Et bredt udvalg af dørlukkesystemer til manuelle døre og branddøre understøtter den forebyggende brandbeskyttelse.