Emner

Automatikdøre - enkle, brugervenlige og sikre

Forventningen til langt de fleste bygninger er i dag at dørene åbner og lukker automatiske. I supermarkeder, på hoteller, hos bilforhandlere og på offentlige kontorer og hospitaler skal dørene virke indbydende og sørge for optimal tilgængelighed. De kan også opgraderes til en fornuftig pris.

Automatikdøre er ensbetydende med behagelig adgang til alle

Automatik dørsystemer er meget populære på hoteller.

Automatik dørsystemer er meget populære på hoteller. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

At trykke på dørhåndtag eller roterende dørgreb, at trække i eller skubbe til døre og at lukke døre igen efter at være gået igennem dem kan godt blive til et forstyrrende indslag. Mange glemmer at lukke døren. Andre kan på grund af et handicap slet ikke åbne eller lukke en dør. Dertil kommer at det kan være vanskeligt for børn og ældre at åbne døre. Automatikdøre sikrer let adgang til bygninger for alle, hvilket i dag værdsættes i stigende grad og til og med forventes.

Automatikdøre foretrækkes i visse sektorer

Automatikdøre muliggør i dag en moderne, handicapvenlig adgang, udgang og passage i mange bygninger. De er især velegnede til bygninger med høj besøgsvolumen. I dag er de et standardvalg i følgende sektorer:

 • Sundhed/hygiejne: Inden for sundhedssektoren er automatiske dørsystemer en hygiejnisk løsning for besøgende, patienter, læger og plejepersonale ved passage af døråbninger. De behøver ikke længere åbne døre manuelt og undgår på den måde at sprede de bakterier de har på hænderne.
 • Hoteller og restauranter: En prestigefyldt og brugervenlig indgang er den første velkomsthilsen til gæsterne på mange hoteller. Automatiske adgang til køkkenet og andre områder gør det muligt for hotelpersonalet at udføre deres opgaver og sikrer en problemfri service. Tilgængelighed, sikkerhed og hygiejne er også store fordele i denne sektor.
 • Detailindustrien: Automatiske dørsystemer guider kunder ind i virksomheder og fungerer som prestigefyldt og brugervenlig adgangspunkt. De skaber lyse og indbydende omgivelser i forretninger og indkøbscentre. De hjælper også til at spare energi eftersom de kun åbner, når der er behov for det, hvilket mindsker risikoen for at indendørstemperaturen påvirkes af udendørstemperaturen.
 • Offentlige bygninger: Handicapvenlig adgang er i dag lovpligtig i offentlige bygninger. Automatiske dørsystemer er en effektiv og sikker løsning i denne sektor, især ved høj besøgsvolumen.
Med GC 307+ er det muligt at aktivere automatiske døre uden berøring i inden- og udendørsområder.

GC 307+, en berøringsløs nærhedskontakt. © GEZE GmbH

En yderligere fordel: Automatiske dørsystemer, der kombineres med radarbevægelsessensorer, åbner og lukker helt uden berøring. På denne måde kan kropskontakten minimeres og overførsel af bakterier og virus kan undgås - en hygiejnisk læsning, der er særlig velegnet til områder med hyppig persontrafik.

Opdag vores GEZE løsninger til indgangsområder

Opdag vores GEZE løsninger til indendørsområder (PDF | 287 KB)

Elementer til dørautomatisering

Specielle skydebeslagsystemer skaber døre, der bevæger sig automatisk. Disse typer af automatiske skydebeslagsystemer består af adskillige komponenter:

 • Aktiveringselement: Der er her tale om en detektor, der registrerer en åbningskommando og overfører den til styreenheden. Der er manuelle detektorer, såsom berøringsplader, trådløse fjernbetjeninger, knapper og kontakter, og automatiske detektorer, såsom bevægelsessensorer, sensorer, fotoceller og digitale barrierer. Af hensyn til bekvemmeligheden, monteres flere forskellige typer af detektorer ofte på en automatisk dør.
 • Styreenhed: Der er her tale om hjernen i systemet, der som regel omfatter kontakter med timer, indstillinger for åbningshastigheder, vinkler og holdeåben tid. Hvis det er relevant kan det også omfatte sikkerhedsteknik såsom adgangsstyring, videoovervågning, etc.
 • Drev: Dørdrevet bruger motorkraft til at åbne døren. Drevet trækker døren åben og lukker den derefter igen.
 • Sensorbjælker: Sensorbjælker (tilstedeværelsessensorer) overvåger dørfløjens åbningsvej og lukkekanterne. De stopper døren øjeblikkeligt, hvis der er en reel fare for kollision eller indespærring, der involverer en person eller en genstand. Før du bruger sikkerhedssensorer, bedes du kontakte branddørsproducenten for at høre, om sensorerne er godkendte.

Højeste standarder for automatikdøre

En automatikdør i en beboelsesejendom

En automatikdør i en beboelsesejendom © Aleksandrs Kendenkovs / GEZE GmbH

Sikkerhedsstandarden for automatiske dørsystemer i Tyskland er den højeste i verden. Da disse komponenter har elektriske drev, anses de som maskiner som defineret i det tyske maskindirektiv. De er derfor underlagt særlige sikkerhedskrav. Den europæiske standard EN 16005 implementeres af DIN EN 16005 i Tyskland og fastsætter kravene til design og de testmetoder, der anvendes for at sikre en sikker brug af automatikdøre. En anden juridisk gældende standard i Tyskland er DIN 18650, der fortsat er obligatorisk som ældre og mere stringent standard.

Beskyttelsesanordninger

Operatøren er juridisk forpligtet til at garantere for de automatiske døres åbnings- og lukkebevægelser, samt at sørge for sikkerhed omkring de dertil knyttede risikokilder. I nogle tilfælde er det tilstrækkeligt at overvåge de primære lukkekanter. Under særlige omstændigheder (for eksempel ved bygninger, der primært bruges af ældre mennesker, individer med nedsat mobilitet eller små børn), skal hele dørområdet være velafsikret. Mange ældre dørsystemer kan opgraderes med et udvalg af sikkerhedsanordninger.

De vigtigste elementer i DIN EN 16005 og DIN 18650 kræver at fareområder beskyttes via:

 • Brug af sensorer for at forhindre klemning, snitsår og stød under åbning og lukning
 • Sikker afstand forhindrer klemning og indtrækning
 • Begrænsning af kraft på fløjene
 • Krav til et højt niveau af sikkerhed i styring af døre og sensorer med "Performanceniveau c" til standarddøre eller "performanceniveau d" til flugt- og redningsveje (i overensstemmelse med EN ISO 13849-1)

Vedligeholdelse og inspektion

I overensstemmelse med DIN EN 16005, DIN 18650 og de tekniske regler for døre og porte på arbejdspladsen (ASR A1.7), er automatiske døre underlagt en obligatorisk, teknisk sikkerhedsinspektion ved en ekspert. Dette gælder ved den indledende ibrugtagning og derefter mindst en gang årligt eller efter behov, for eksempel hvis bygningens funktion ændres.

Ud over denne inspektion omfatter kravet til vedligeholdelse også obligatorisk, regelmæssig vedligeholdelse af de automatiske/kraftbetjente døre. Intervallerne afhænger af producenten. Det anbefales at gennemføre vedligeholdelse to gange årligt på automatikdøre til flugt- og redningsveje.

Brandsikring og frie flugtveje

Automatiske dørsystemer på flugt- og redningsveje

Automatiske dørsystemer på flugt- og redningsveje © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Automatiske døre giver sikkerhed takket være sofistikerede systemer og sensorer - selv i en nødsituation. Døre som bruges som branddøre skal lukke sikkert i tilfælde af brand, eller hvis der udvikles røg. I en nødtilstand lukker de automatisk via impulsen fra en røgdetektor og sikrer brandafsnittet eller hindrer udbredningen af røg. Dette kan udløses af et bygningssystem, såsom centrale røgdetektorenheder.

Hvis en passage identificeres som en flugt- og redningsvej, skal de automatiske døre være udstyret med en åbningsimpulsgenerator med hvilestrøm (detektor). Det sikrer at døren åbner inden for få sekunder efter udløsning eller afbrudt strømtilførsel, der gør det muligt at bruge dørene som sikre flugt- og redningsveje i en nødsituation.

Central styring og overvågning via netværk

Automatiske dørinstallationer netværkforbindes ofte med bygningssystemer såsom redningsvejsystemet, adgangskontrolsystemet, bygningstekniksystemet og enheder med røg- og varmeafledningsanlæg. Det muliggør central styring og overvågning af alle systemerne og dermed en effektiv Facility management.

Let tilgængelig med automatikdøre

Målet med en tilgængelig konstruktion er at planlægge og konstruere bygninger og boliger så de kan bruges af enhver uden og uden begrænsninger. Muligheden for adgang for alle indebærer i Tyskland en række bygningsreguleringen og er et kriterium for byggerier indenfor det offentlige.

Der ud over skal det kunne lade sig gøre at åbne og lukke døre med en meget lav mængde energi. Er det ikke muligt, er automatikdøre obligatoriske.

DIN 18040-1 Offentligt tilgængelige bygninger

Konceptet ”tilgængelighed for alle” har også voksende popularitet i private hjem. Antallet af ældre mennesker i samfundet vokser og mange mennesker kan og ønsker fortsat at leve et uafhængigt liv, når de bliver ældre.

Tilgængelighed for alle byder også på adskillige fordele i andre stadier af livet. Det hjælper mennesker, der lider under midlertidige efterveer efter en ulykke, folk med barnevogne, bagage eller indkøbsposer samt familier med små børn. I disse situationer, dvs. når manuel åbning og lukning af døre er upraktisk, vanskeligt eller endda umuligt, tilbyder løsninger med automatiske døre et højt niveau af brugervenlighed.

På den sikre side med automatikdøre fra GEZE

Der findes mange varianter af automatikskydedøre.

Der findes mange varianter af automatikskydedøre. © Erwin Kamphuis / GEZE GmbH

Vil du gerne byde dine gæster velkommen med en meget speciel løsning til indgangen? GEZE tilbyder skræddersyede indgangspartier med karrusel-, skyde- og automatikdøre på hængsler, sammen med alle typer af specialløsninger, herunder maskinsikkerhedsdøre. Udvalget omfatter også aktiveringselementer, som styrer og sikrer døre automatisk.

Dørdrev fra GEZE sørger for sikker og brugervenlig bevægelse af dit automatiske dørsystem. Det er muligt at tilpasse dem fleksibelt efter brugernes behov. De kommunikerer også med andre enheder, som for eksempel brandmeldecentraler og overtager styringsopgaver i bygningssystemet.

GEZE har mange års erfaring med den stringente tyske sikkerhedsstandard i henhold til DIN 18650. Samtlige automatiske dørsystemer og sensorbjælker fra GEZE stemmer overens med standarden EN 16005.

Til private hjem: GEZE-pakken til dine udgange

GEZE´s udvendige døre til private omdanner indgangen til dit individuelle hjem til automatiske, handicapvenlige adgangssystemer. Det store udvalg af komponenter muliggør en individuel tilpasning af pakken i henhold til dine konkrete ønsker og behov. For eksempel kan installere et adgangssystem, hvor du oplåser din dør ved brug af fingeraftryk. Efter ønske integrerer vi også denne type af dør i et eksisterende Smart Home-system.

Mere om pakken til udvendige døre fra GEZE

Den rigtige løsning til ethvert behov

Eftersom automatikdøre ofte er placeret i indgangspartiet i en bygning, er arkitekterne meget opmærksomme på dem, når de planlægger en bygning. Det skyldes at indgangspartiet fungerer som bygningens ”visitkort” og det skaber dermed et vigtigt førstehåndsindtryk.

 • Automatiske skydedørsystemer fra GEZE er moderne, pladsbesparende og elegante.
 • Automatiske karruseldøre bruges i indgangspartier til store og prestigefyldte bygninger. De kombinerer en arkitektonisk skønhed med maksimal funktionalitet.
 • Udvalget af Slimdrive-drev er stort og brillerer ved en ringe højde på bare syv centimeter. Det gør produktet velegnet til absolut diskret integration i enhver type af arkitektur. Dertil kommer en række af muligheder for tilstedeværelsesregistrering. Den lave konstruktionshøjde muliggør en næsten usynlig integration i facaden. Powerdrive er en rigtig kraftkarl og i stand til at flytte tunge drev enkelt og sikkert.
 • For en pålidelig låsning og oplåsning af automatik skydedørsystemer tilbyder GEZE forskellige låseløsninger afhængigt af sikkerhedskravene og kravene til komfort.

Enkel installation - også ved eftermontering

Automatiske drejedørsystemer er kendetegnet ved enkel montage. Det gælder også i tilfælde af en eftermontering. Aktiveringselementer styrer de automatiske dørsystemer mens sensorbjælker sikrer dem.

Teknologien bag er ikke altid let tilgængelig for bygningsteknikere, for den kræver at de mestrer adskillige parametre. GEZE ServiceTools gør håndtering af automatiske dørsystemer lettere og muliggør hurtig og enkel justering af indstillinger. For eksempel hjælper kabelplaner ved installation af døren, og vores ST 220 serviceterminal kan bruges til nem indstilling af dørens parametre. Ud over installationsinstruktioner, hjælper vores installationsvideo også ved installering af dørsystemer.

Gå til Powerturn installationsvideo

Gå til Powerturn IS-mekanisme installationsvideo

GEZE er en enkeltkildeleverandør for komplette løsninger, der er designet til at opfylde individuelle behov.

Sikkerhedstjek, vedligeholdelse, serviceværktøjer

Bevægelige elementer og drev er underlagt en vis mængde slid og kræver regelmæssig vedligeholdelse. Operatøren skal sikre at dørsystemet til enhver tid er i en pålidelig tilstand. For at garantere dørens driftssikkerhed skal døren efterses hvert år af en ekspert. Derudover er regelmæssig vedligeholdelse obligatorisk. Ved nødudgange anbefaler vi inspektion to gange om året. Eksperterne gennemgår alle sikkerhedsrelevante aspekter, korrekt installation og integration i bygningskonteksten.

Parametrene for GEZE´s automatiske skyde-, dreje- og karusseldørsystemer kan indstilles og vedligeholdes hurtigt og nemt via laptop eller pc med softwaren GEZEconnects og du kan overføre dem hurtigt og trådløst via Bluetooth. Den simple udlæsning af fejlmeldinger mindsker service- og vedligeholdelsesomkostninger. Diagnostikfunktionen viser de vigtigste parametre for dørsystemet i realtid. På den måde kan du eliminere fejl på ingen tid. Du kan gemme alle dine dørindstillinger som dokumentation, tilpasse dem til andre systemer og sende dem via e-mail. Du kan også konfigurere eksisterende systemer uden problemer og sikre kompatibilitet med GEZEconnects.

GEZE Service leverer fleksible og individuelle vedligeholdelses- og service pakker samt træning inden for dette område.