Emner

Ovenlysåbner: Lys og luft fra oven

Vi skal bruge lys for at føle os godt tilpas. Ovenlys opfylder dette behov ved at lede dagslys fra taget eller udvendige vægge dybt ind i bygningen via refleksioner i loftet. Ud over belysningsfunktionen giver de også en god ventilation af rummet.

Mere lys takket være brugen af dagslys

Glasfacader og ovenlysåbner: De bør åbne ved høje temperaturer.

Glasfacader og ovenlysåbner: De bør åbne ved høje temperaturer.

Arkitekturen har arbejdet med et øget fokus på lys i de seneste år - og med rette. Dagslys har en direkte indvirkning på vores velbefindende, men vi tilbringer det meste at tiden inde i bygninger. Løsningen er at sikre mere dagslys i bygninger.

Arkitekter og bygningsplanlæggere har anerkendt dette. Dagslyset kan forøges for eksempel ved brug af ovenlys. Ovenlys bruges til at give rum dagslys fra oven. I byggesektoren refererer begrebet ovenlys til vandrette eller hældede glasåbninger i taget. Begrebet bruges også til lodrette vinduer foroven på udvendige vægge.

Døre med ovenlys: En lukket dør, som stadig lukker masser af lys ind.

Døre med ovenlys: En lukket dør, som stadig lukker masser af lys ind.

I snæver forstand er ovenlys vinduer, som er anbragt over en dør eller over fløjene på facadevinduer , eller som er anbragt øverst på udvendige vægge eller glasfacader. På tysk kalder glarmestre disse for kamfervinduer (Kämpferfenster). Det er fordi de blev holdt sammen af kamfertræ u ældre strukturer, en vandret travers mellem det øverste område af vinduet eller en dør og den gående fløj nedenunder.

Denne type lodret glarmesterarbejde designes og bruges også med henblik på naturligt lysindfald. Ovenlys over døre bruges til at bringe dagslys udefra ind i bygningsindgangen bag dem eller til at lede lys fra værelse ind i en korridor. Ovenlys i vinduer gør den generelle vinduesåbning større. Lyset ledes dybt ind i alle rum - selv større rum - via refleksioner i loftet, så der kræves mindre kunstigt lys. Siden ovenlyset er indbygget, behøver vinduesfløjene ikke at være alt for store.

Ovenlys øger sikkerheden på skolerne

Ovenlys bruges ofte på skoler eller i sportshaller, hvor de yder et betydeligt bidrag til sikkerheden for brugerne. Deres position betyder at der ikke er nogen chance for en skødesløs eller farlig åbning - det vil være ekstremt usandsynligt at nogen kunne falde ud af eller støde ind i et ovenlys, og der er ingen risiko for indespærring grundet højden. Ingen blændes af sollys i sportshaller. Komfortabel ventilation kan dog forsynes til enhver tid.

Ventilation uden risici: Ovenlys i en sportshal på en skole.

Ventilation uden risici: Ovenlys i en sportshal på en skole. © Exorbitart / GEZE GmbH

Fordele ved ovenlys

  • Der skabes et komfortabelt indeklima via ventilation og udtrækning af luft, uden træk.
  • Dagslys kommer dybere ind i rum, og rum bliver lysere.
  • Deres position og begrænsede åbningsvinkel øger sikkerheden.
  • Ovenlys kan bruges optimalt til at fremhæve facaden, da de findes i mange designs og monteringsvarianter.

Ovenlysåbner – manuel og automatisk

Attraktivt design: GEZE E 170 saksedrev til ovenlysåbnere

Attraktivt design: GEZE E 170 saksedrev til ovenlysåbnere

Ovenlysvinduer kan åbnes eller være med fast glas. For at garantere en nem og sikker betjening, udstyres ovenlys med specielle vinduesbeslag, eller rettere:  ovenlysåbnere. De foldes ned eller hælder ovenlyset udad eller indad. De fungerer manuelt via skubbestænger, for eksempel, som betjenes med håndarme eller håndsvingstænger. Alternativt kan ovenlys åbnes automatisk med elektriske lineære drev.

GEZE ovenlysåbner: velegnet til al slags brug

De manuelle GEZE ovenlysåbersystemer, i form af indadgående vippe- eller klapfløje og udadgående klapvinduer, fungerer let og pålideligt til den daglige udluftning. De kan anvendes på mange rammematerialer (træ, plast eller letmetal) og til mange vinduesformer (rektangulære, skrå, trekants-, runde eller fladbuevinduer). Betjeningselementer som håndarme eller håndsvingsstænger giver mulighed for fleksible indstillinger og en komfortabel betjening af forskellige vinduesformer og installationssituationer.

Manuelt betjente ovenlysåbnere kan kombineres med elektriske lineære drev fra GEZE. Dette gør vinduerne kraftbetjente, dvs.ovenlys, der åbner automatisk. Drivenhederne åbner ovenlysene til ventilation, med kontakter for en nem betjening. Det betyder at flere vinduer, eller endda store og tunge vinduer, nemt kan åbnes på samme tid.

Ovenlysåbningssystemer fra GEZE

  • De har ingen indvirkning på facadedesigns, da det flade saksedesign og bjælkemonteringen kun kræver et minimum af plads.
  • De sørger for optimal ventilation og udtrækning af luft via en åbningsvidde på op til 320 mm.
  • De kan bruges til komfortabel, daglig ventilation.
  • De kan åbnes nemt og pålideligt, enten manuelt eller elektronisk.
  • De åbner også brede og tunge fløje.
  • De kan anvendes til alle materialer (træ-, plast- eller metalvinduer) og diverse vinduesformer (rektangulære, hældede, trekantede, runde eller fladbuevinduer).

Diskret vinduesteknik for en tidløs arkitektur

Ovenlys slipper masser af dagslys ind og skaber en smuk belysning i en bygning. For at hindre at udseendet forringes, tilbyder GEZE forskellige ovenlysåbningssystemer - i både manuelle og automatiske versioner. De kan monteres næsten usynligt på vinduesrammerne. Vi sammensætter applikationsspecifikke løsninger i henhold til vinduestypen.

Gennem kontrolleret og optimeret ventilation kan automatiserede vinduer også bidrage til en forbedring af en bygnings energieffektivitet.

GEZE yder rådgivning og support til bygningsplanlægning.

Let montering, let i brug

Ovenlysåbningssystemer er kendetegnet ved en nem anvendelse og installation. GEZE tilbyder også support via installation og kan levere installationsinstruktioner til kunder.

Sikkerhed via vedligeholdelse

Regelmæssig service og kompetent vedligeholdelse af automatiske systemer er essentielt for at sikre en langsigtet personlig og driftsmæssig sikkerhed.

GEZE tilbyder skræddersyede serviceaftaler til alle bygninger. Eftermontering af ovenlys er også muligt. Vi rådgiver dig med glæde om dette og understøtter dig med dine projekter med vores erfaring.