Emner

Automatisk vinduesventilation - naturlig og energieffektiv

Automatiske ventilationskoncepter, som er baseret på naturlig vinduesventilation giver indendørs lufthygiejne i alle typer af bygninger. Sammenlignet med almindelige airconditionsystemer er de et bedre, energibesparende valg, når det kommer til forsyningen af frisk luft. Luften udskiftes uden ventileringsanlæg, men derimod naturligt gennem vinduerne. I den forbindelse sørger systemet også for regulering af temperaturforskelle og træk.

Vinduet som ventilationssystem: Frisk luft for et sundt indeklima

Hovedpine, træthed og allergiske reaktioner. Hengemt luft og et indeklima af dårlig kvalitet i bygninger har ubehagelige konsekvenser for mange mennesker. En forbedret isolering i moderne og renoverede bygninger betyder, at der næsten ikke kommer frisk luft ind i bygningerne, hvilket forværrer indeklimaet og resulterer i øget forurening og mugdannelse. Løsningen er i de fleste tilfælde enkel: Naturlig ventilation gennem bygningens vinduer.

 Automatiske elektriske vinduesåbnere sikrer et behageligt indeklima.

Automatiske elektriske vinduesåbnere sikrer et behageligt indeklima. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Manuel ventilation eller et maskinelt ventilationssystem?

Manuel ventilation indebærer en kort og intensiv ventilation. Denne type af ventilation kaldes også intermitterende ventilation og den er mere effektiv end at holde et vindue åbent med hældning i et længere tidsrum. En ulempe ved manuel ventilation er dog, at den kræver en bevidst indsats. Hvornår og hvor længe vinduet er åbent kan variere. Det er helt op til den enkelte at afgøre, hvornår det er tid til frisk luft.

I modsætning hertil er et ventilationssystem et stykke teknologi, som automatisk skaffer luften udenfor ind i lokalerne og sikrer, at hengemt luft trækker ud. Afhængigt af de specifikke omstændigheder omfatter installation en kontrolleret forsyning af frisk luft (indgangsluftsystemer), kontrolleret udgangsluft (udgangsluftsystemer) eller kombinerede installationer med indgangs- og udgangsluft. Et ventilationssystem fastsætter luftflowet efter behov. Dog er denne type styret, domesticeret ventilationssystem forbundet med høje omkostninger grundet det høje energiforbrug og pladsbehov. Den type af systemer kræver også meget vedligeholdelse; for eksempel skal filteret renses og udskiftes regelmæssigt.  Det gælder både for ventilationssystemer i beboelsesejendomme og i offentlige bygninger, hospitaler, hoteller og skoler, etc.

Automatisk vinduesventilation: et attraktivt alternativ

Automatisk ventilation via et motordrevet vindue, dvs. et vinduesåbningssystem, er et attraktivt alternativ hertil. Sensorer måler indholdet af kuldioxid i rummet og regulerer for eksempel åbningen og lukningen af vinduet. Luften udskiftes via de naturlige temperaturforskelle mellem de indendørs og udendørs omgivelser samt mængden af tryk. Om sommeren sørger en sådan vinduesventilation for klimaregulering i bygningen i de kølige nætter. Denne form for ventilation garanterer derfor en konsekvent god luftkvalitet uden elektrisk drevet luftventilering og understøtter natafkølingen.

Automatiske vinduesdrev er et pålideligt alternativ til manuel vinduesventilation. I kontrast til et ventilationssystem har du her mulighed for at justere på indstillingerne.

Fordelene ved automatiske ventilering gennem vinduerne

  • Lavere investerings- og vedligeholdelsesomkostninger sammenlignet med maskinel ventilation
  • Bæredygtighed: Automatiske elektriske klapper på vinduerne er mere effektive end airconditionsystemer eftersom de bruger naturlige ressourcer.
  • Komfort: Automatisering muliggør en individuel og fleksibel styring.
  • Indendørs luftkvalitet: For eksempel hindres potentielle fugtrelaterede skader

Krav: vinduer med elektrisk drev

God luftkvalitet i bygningen hver dag forudsætter den rigtige vinduesteknologi

God luftkvalitet i bygningen hver dag forudsætter den rigtige vinduesteknologi © Exorbitart / GEZE GmbH

Vinduer med elektriske drev muliggør en automatiseret åbning og lukning via en timer. Automatiseret ventilation er dog mest effektiv, når den styres af sensorer. De kontrollerer hele tiden luftkvaliteten i rummet og styrer de påkrævede vinduespositioner. Brugerne kan dog til enhver tid overtage kontrollen af den automatiske styring og betjene drevet nemt og bekvemt ved hjælp af ventilatorknapper.

Automatisk ventilation afhænger af særlige indstillinger:

Sensorstyrede faktorer for vinduesåbning

  • Indendørs- og udendørstemperaturer og forskellen mellem værdierne
  • Vindstyrke og retning samt nedbør
  • Perioder med brug, f.eks. tider på dagen, hverdage og weekender
  • Indendørs luftkvalitet: Luftfugtighed, CO2- eller VOC-værdier og indendørs temperatur

Bygningsautomatisering takket være integreret styreteknik

Moderne styreteknik tillader en fleksibel og kontinuerlig justering af ventilationsklappen, åbningshastigheden og ventilationstid per vindue. Drevene kan tilpasses til forskellige vinduesstørrelser og åbningsvidder, hvilket muliggør objektspecifikke løsninger. Om nødvendigt muliggør den integrerede, synkroniserede tilstand på GEZE IQ vinduesdrev en faktisk synkronisering af op til fire vinduer og to låsedrev.

Vores intelligente vinduesventilationssystemer baner vejen for en øget bæredygtighed i offentlige og private bygninger og baner vejen for at realisere intelligente bygningskoncepter.

Sven Kuntschmann, GEZE segmentleder for vinduesteknik

Automatisk styring af vinduer til ventilation kan integreres i et omfattende styresystem til indeklima og bygninger, som også kan styre persienner, markiser, rullegardiner, varmesystemer, klimatisering samt lys- og alarmudstyr.

Smart netværksintegration med centrale styreenheder til ventilation medfører især fordele i store bygninger eftersom vinduerne ikke skal lukkes manuelt. En fieldbus-protokol styrer aktiveringen. Drevene kan skabe intelligent bygningsteknik via radio-, KNX- eller BACnet-installationer og muliggør oprettelse af intelligente facader.

GEZE vinduesteknik til alle dine behov

Individuel og bygningsrelateret planlægning

GEZE støtter planlægningen af automatiske ventilationssystemer med dertil egnede ventilationskoncepter. Arkitekter tilvælger i dag et diskret, minimalistisk design. De nye drev har et tilbageholdende og universelt look, der kan matches i farve. De kan integreres diskret i en hvilken som helst facade.

Vi tilbyder også specifikationstekster til arkitekter, CAD-tegninger og koncepter til en forøgelse af bygningens effektivitetsklasser.

Omfattende kompetencer fra samme kilde

GEZE understøtter installationsvirksomheder med kabelplaner og autorisationer for at sikre hurtig og enkel projektimplementering. Et af vores mest populære produkter er vores Win Calc 2.0. konfigurationssoftware. GEZE´s konfigurationsværktøj til vinduesteknik tager sig af de komplekse beregninger, der ligger bag designet til et vinduessystem. Det er tidsbesparende, brugervenligt og praktisk. Det muliggør beregninger til manuelt og elektrisk drevet ventilation og vinduer med røgudledning, såvel som til SHEV’er. Programmet udfører alle beregningerne og viser alle de anvendelige drevløsninger.

Gå til GEZE´s kundeportal

Omfattende service fra start til slut

GEZE tilbyder omfattende service i forbindelse med installation og vedligeholdelse af systemer. Vi sørger selvfølgelig også for, at de tilhørende installationsmanualer er tilgængelige.