Emner

Frisk luft via indeklimaregulering

Det moderne mennesker bruger omkring to tredjedele af sit liv indendøre. Det er klart at kvaliteten af den indendørs luft har en stor indvirkning på vores velbefindende. For at sikre en god luftkvalitet og et behageligt indeklima til enhver tid, udstyres bygninger i stigende grad med intelligente indeklimareguleringssystemer - for en større komfort og en bedre energieffektivitet.

God luft indendøre og varmekomfort

Da vi alle opfatter vores omgivelser forskelligt, findes der ikke en enkelt måling og definition af ’velvære’. Det er dog muligt at skabe betingelser i et rum, således at de fleste mennesker følger sig godt tilpas. Luftkvalitet og varmekomfort skal tages i betragtning ved planlægning af bygninger. Det betyder: CO2-indholdet, temperaturen, luftfugtigheden og bevægelsen af luft i rummet.

Teknologien her er allerede meget avanceret: Indeklimaet kan overvåges og optimeres med sensorer og indstillinger, der kan vælges individuelt. Målene er både velvære for de, der bruger rummet, samt minimering af den anvendte energi til dette formål. Så velvære og energibesparelse i en automatiseret form: Når rummet er optaget, styrer komforten hos brugerne hvordan klimaet styres; når det ikke bruges, er energieffektiviteten i forreste linje. Yderligere fordele er beskyttelsen af bygningsinventaret samt materialet på bygningen, da skader forårsaget af indtrængende regnvand eller mug grundet overdrevet fugtighed undgås.

Berøringspaneler muliggør betjening med display.

Berøringspaneler muliggør betjening med display. © GEZE GmbH

Sensorstyring for behagelig luft

Sensorer måler kvaliteten på den indendørs luft på indersiden samt solindstråling, nedbør, vindhastighed og temperatur på ydersiden. Varme, køling, solbeskyttelsesudstyr og automatiserede vinduer styres således på baggrund af disse sensordata. Co2-koncentrationen2-koncentrationen er den vigtigste indikator for kvaliteten af den indendørs luft. Co2-indholdet i den indendørs luft stiger med antallet af mennesker og varigheden af deres ophold såvel som med intensiteten af deres fysiske aktiviteter. Jo højere Co2-belastning2-belastning i rummet, so mere frisk luft kræver styreenheden.

Rumstyreenheder, ofte også med berøringsdisplay, fungerer som betjeningsenheder i de individuelle rum. DE er brugergrænsefladen til bygningen, dvs. brugerne kan selv vælge rumtemperaturen. Køling via klimaanlæggene g forsyningen af frisk luft via automatiserede vinduer koordineres.

Indeklimaregulering i et motionscenter med naturlig ventilation

Indeklimaregulering i et motionscenter med naturlig ventilation © Exorbitart / GEZE GmbH

Tidsstyret rumventilation og valgbare scenarier

Indeklimareguleringen giver også mulighed for komfortfunktioner såsom automatisk åbning og lukning af vinduer, rullegardiner eller persienner på visse tidspunkter af dagen. For eksempel kan intensiv ventilation, det såkaldte frisk luft-flush, finde sted før de første medarbejdere ankommer. Om sommeren anvender funktionen ’natafkøling’ de kølige luft om natten og tidligt om morgenen til at afkøle rummene naturligt og dermed spare energiomkostninger til køling.

Ydermere kan man vælge forskellige scenarier eller forskellige energiniveauer til hvert rum, såsom komfort, standby, økonomi (reduktion om natten) eller bygningsbeskyttelse. Scenarierne kan til- og frakobles via tidsprogrammer, tilstedeværelsesregistrering eller manuelle betjeningsknapper. Yderligere mulige scenarier med optimale værdier for belysning, ventilation og solbeskyttelse kan også vælges, f.eks. møder, præsentationer eller kontorarbejde.

Kommunikation med bygningsbus eller radio

Der findes forskellige bus-systemer (f.eks. KNX eller BACnet) til aktivering af en pålidelig kommunikation mellem servodrev og sensorer. Trådløse udvidelser (herunder ZigBee, Z-Wave, EnOcean eller KNX-RF) anvendes også. Disse gør det muligt at automatisere bygninger retrospektivt, uden behov for kompleks kabelføring.

Egenskaber for et indeklima reguleringssystem

GEZE´s ventilations- og indeklimaregulering

GEZE´s indeklimareguleringssystem for en kontrolleret, naturlig og energibesparende ventilation supplerer GEZE´s program af vinduesdrev og røg- og varmeudsugningsanlæg. Røg- og varmeudsugningssystemerne kan også udvides med sensorer og styreelementer og kan integreres i bygningsstyresystemer.

Via grænseflademodulet IQ box KNX, muliggør GEZE en simpel integration af automatiserede vinduesdrev i KNX-miljøer – for et intelligent samspil mellem vinduesdrev og sensorer. Andre KNX-kapable systemer og drev eller komponenter i bygningsteknik, såsom solbeskyttelsessystemer, varmestyreenheder eller klimaanlæg kan også tilknyttes til GEZE´s indeklimaregulering.

GEZE tilbyder adskillige muligheder for automatisering af indeklimakomponenter. Vores fuldautomatiske styreenhed er projektspecifik, ekstremt fleksibel og nem at udvide.

Sven Kuntschmann, segmentleder for vinduesteknik

Med grænseflademodulet IO 420 bliver alle GEZE systemkomponenter til ‘netværksarbejdere’. Automatiske dørsystemer, ventilationsteknik og røg- og varmeudsugningsanlæg (RWA) såvel som sikkerhedssystemer kan integreres i det overordnede bygningstekniksystem via BACnet for at automatisere deres funktioner. GEZE yder således et bidrag til Smart Building via et intelligent bygningsnetværk.

Da kravene til indeklimaregulering og sofistikeret styring af ventilation varierer meget, planlægges disse løsninger individuelt afhængigt af byggeprojektet. GEZE´s kundeløsningsteam hjælper med glæde med koncept og planlægning.

GEZE´s udvalg af ydelser og produkter til indeklimaregulering

 • Drivsystemer til udluftning og ventilation
 • Ventilationssystemer: Fra en simpel åben/lukket-styring af individuelle vinduer eller grupper af vinduer til omfattende centrale styreenheder
 • Komfortløsninger til automatisk ventilation afhængigt af vejr, temperatur og luftkvalitet
 • Fra simple radiobaserede løsninger til individuelle rum til komfortable styresystemer til rum/bygninger, som kan kontrolleres via et moderne berøringsdisplay
 • Intelligente styreenheder til røg- og varmeudsugningsanlæg giver også mulighed for ventilationsfunktioner

Gå til GEZE´s IQ box KNX grænseflademodul

Gå til GEZE´s MBZ 300 N24 nødstrømstyrecentral

Gå til GEZE´s Slimchain universelle kædedrev

Systemeksempel: Motionscenter med røg- og varmeudsugningsanlæg og indeklimaregulering

Diagram over indeklimaregulering i en sportshal

Diagram over indeklimaregulering i en sportshal © Elsner Elektronik GmbH / GEZE GmbH

En bygning med diverse rum fungerer som et eksempel: Motionscenter, indgangsområde, teknikrum, omklædningsrum og bruserum.

Produktvideo

Sofistikerede løsninger fra en hånd

GEZE´s indeklimaregulering er kundespecifikke applikationer, der består af kombinerede røg- og varmeudsugningsanlæg og ventilationssystemer. Med kundeløsninger fra GEZE nyder du godt af sofistikerede, individuelle løsninger, der tilbyder den bedste mulige sikkerhed og komfort. Og det alt sammen fra en hånd. Din kontaktperson vil besvare alle dine spørgsmål, fra den indledende idé og helt op til ibrugtagningen.

 • Naturlig automatisk ventilation har en stor anerkendelse blandt slutbrugere, især hvis de kan gribe ind manuelt (f.eks. via ventilationstaster på stedet).
 • Et ventilationskoncept baseret på naturlig ventilation minimerer eller undgår planlægningen af ventilationsskakter i bygningen. Sammenlignet med mekanisk ventilation kræves ingen yderligere ventilationsåbninger i facaden, som vil påvirke det arkitektoniske design af facaden.
 • støjsvag betjening (ingen ventilatorstøj)
 • lavere investerings-, installations- og vedligeholdelsesomkostninger end ved mekaniske ventilationssystemer
 • Rådgivningsvenligt, pålidelig planlægning, skalerbart:
  med de kompakte drevstyringsmoduler kan diverse ventilationskoncepter (individuel, gruppe, centrale styreenheder) nemt planlægges og skaleres.

Nem installation, ibrugtagning og betjening

Vi tilbyder en simpel montering og ibrugtagning, f.eks. via et kredsløbsdiagram og en beskrivelse af individuelle drevstyringsenheder. Dette reducerer fejlkilder og sikrer en hurtig tilslutning. Skalerbarheden på styreenheden giver maksimal fleksibilitet og reservedelene kan opbevares i servicevognen, da kun få typer styreenheder er i brug.

Komfort og frihed

GEZE er din partner i ethvert stadie af din planlægning. Fra den første rådgivning, via installationen og til eftersalgs-service. Takket være vores industrielle knowhow, kan vi anbefale individuelle løsninger til ejendomme hurtigt, da tilgangene her som regel er meget ens.

GEZE´s indeklimareguleringssystemer omfatter:


Komfort

 • automatisk ventilation og mulighed for manuelle indgreb
 • intuitiv central styring via et moderne berøringsdisplay eller ganske enkelt via trykknapper på stedet (afhængigt af løsningen)


Frihed

 • ’ægte’ frisk luft
 • manuelle indgreb via trykknap