Automatiske døre i det nye experimenta

experimenta Science Center, der åbnede i april 2019, fokuserer på læring, forskning og eksperimenter, så automatiske døre fra GEZE var et helt naturligt valg. Den futuristiske arkitektur i den nye bygning og det konstante høje antal besøgende kræver automatiske skydedøre og glassvingdøre med meget specielle egenskaber. Og GEZE har leveret sit fleksible udvalg af serier og ekspertise i at gøre selv krævende svingdørsløsninger helt enkle. De automatiske svingdøre og skydedøre passer perfekt til glasfacader og gennemsigtigt interiør. De understøtter barriefri adgang og sikkerhed i en bygning, der er værdig at leve i.

Automatiske skydedørssystemer i spektakulær arkitektur

GEZE automatiske døre i experimenta Science Center

GEZE automatiske døre i experimenta Science Center © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

experimentas ekstraordinære udbud af tilbud fremmer lysten til viden og glæden ved at eksperimentere. Selv den nye bygnings arkitektur er eksperimentel. De seks etager er snoet mod hinanden som en ”rumspiral” – en gennemsigtig struktur med hver fem facadesider. Alle helt i glas.

Glasskydedøre skaber visuel konsistens

Glasfacaden ved hovedindgangen har et automatisk skydedørssystem som æstetisk særkende. Samtidig er dørene tilstrækkelig diskrete til ikke at forstyrre det konsistente glasdesign. GEZE har bidraget med en innovativ automatisk skydedør med integrerede dørblade af glas. Dørprofilerne er ikke synlige på glasfacaden, men mellem ruderne. Dørdrevet virker heller ikke forstyrrende på det diskrete design. Slimdrive SL NT IGG drev er kun 7 cm høj og kan nemt integreres i glasfacader.

Døræstetik kombineret med energieffektivitet

Andre fordele ved Slimdrive SL NT IGG skydedørssystem er blandt andet energieffektivitet og forhindring af varmetab i atriummet.  Den glasfiberforstærkede plastramme er integreret mellem to ruder og er usynlig. Den muliggør termisk separation af dørprofilerne. Det betyder, at de store dørblade bidrager til termisk isolering ved facadeindgangen og som følge heraf også til klimabeskyttelse.

Skydedøre sikrer barrierefri adgang og sikkerhed

Experimenta forventer at tage imod 250.000 besøgende hvert år, og det er flere end til tidligere vellykkede udstillinger. Når skoler, grupper og familier begynder at gå ind og ud af bygningen, skal det kunne ske på en komfortabel og hurtig måde, og dørene i hovedindgangen kunne modstå hårde stresstests. Automatiske skydedørssystemer med det gennemprøvede dørdrev i Slimdrive-serien er designet til permanent åbning og lukning: pålideligt, jævnt glidende og hurtigt.

Hvor stormange mennesker forsamles, er sikkerhed meget vigtigt. Den store og brede skydedør opfylder kravene i de højeste standarder for krav til personsikkerheden. Udstyret med Slimdrive SL NT-FR-drevvarianten til nødudgange kan man hurtigt komme ud af den barrierefri bygning.

De bedste automatiske dør helt fra starten

Der ligger fire års planlægning og byggeri bag det nye experimenta, der med sit udvidede tilbud peger endnu længere ud i fremtiden. Under planlægningen af bygningen blev projekteksperter fra GEZE inddraget i projektet meget tidligt. Med deres ekspertise og erfaring inden for arkitektonisk krævende og meget besøgte udstillingsbygninger kunne de udvikle ideer helt fra starten, arbejde på forslag til en række dørløsninger og efterfølgende skabe et effektivt netværk til udveksling mellem arkitekter, ekspertplanlæggere og alle andre parter, der deltog i byggeriet. Det førte til realiseringen af automatiske døre, der kombinerer æstetiske ideer med strukturelle krav og krav til sikkerheden ved brug af døren.

Automatiske svingdøre er multifunktionelle og optisk ensartede

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Ensartet design, nem adgang og funktionalitet er blandt de vigtigste krav til det store antal automatiske svingdøre i forskelligt design i den rumspiral, der fører til udstillingsrummene og de kreative atelierer.

Højdepunktet og allround-talentet i GEZEs udvalg af svingdøre tilbyder en ensartet fremtoning kombineret med forskellige funktioner. Powerturn-dørdrevet har et smalt design (7 cm drevhøjde, nøjagtig det samme som Slimdrive til skydedøre). Drevet tilbyder en lang række funktioner og kan integreres i en lang række dørsystemer. Det åbner også store og tunge døre lydløst og sikkert og fuldautomatisk med et tryk på en knap eller manuelt. Selv børn kan åbne de tungere branddøre let med hånden takket være den intelligente svingfunktion, der understøtter åbningen.

GEZE ekspertise i løsninger til branddøre med individuelle funktioner

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Takket være de muligheder som GEZE naturligt kan tilbyde inden for udvikling og design af dørsystemer, er brandsikringsdøre med drevet Powerturn implementeret med en meget speciel funktion. For eksempel i flugtvejstrappeopgange som ikke-strømførende hvor sikker lukning af døre i tilfælde af brand (som bestemt af strenge brandsikringsbestemmelser) skal kombineres med tilgængelig døråbning.

En af de udfordringerne var, at lufttrykket i tilfælde af brand gør sikker udsugning af røg gør det mere vanskeligt for personer, der vil ud, at betjene dørene manuelt. Løsningen var automatisering gennem installation af Powerturn-dørdrevet. Med en speciel styreenhed udviklet af GEZE åbner dørene automatisk med et tryk på knappen, også i tilfælde af brand, og lukker sikkert igen efter brug.

Æstetisk tiltalende systemer, der holder dørene åbne

Systemer, der holder dørene åbne, med diskrete gulvfjedre mellem udstillingsområdet til åbne branddøre, der lukker automatisk i tilfælde af brand.

Systemer, der holder dørene åbne © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Experimenta Science Center: ”Viden skaber oplevelser”

Det er det største videnscenter i Tyskland. Børn, unge, skoler og familier får en bedre forståelse for videnskab og teknologi i en enestående verden af videnskabelige eventyr på et samlet areal på 25,000 m2.

Vis mere Vis mindre

Experimentas verden

Et højdepunkt i denne verden af oplevelser er Science Dome med en 700 m2 stor 360° buet skærm og drejende auditorium. Tilskuerne rejser igennem rummet i 3D eller kan lade sig imponere af videnskabelige fænomener i showformat. Observatoriet og kraftfulde teleskoper er opstillet på tagterrassen.

I opdagelsernes verden findes 275 interaktive stationer, der dækker fire emner på fire niveauer. De udforsker små hverdagsting, der tit gemmer på noget større. Det usynlige bliver synligt.

  • Materialeområdet kigger på materialernes natur og elementerne, der omgiver os. Hvad sker der for eksempel med en bil, hvis den kører ind i noget?
  • Og så er der området, hvor den besøgende kan udforske den komplekse og varierede måde, hvorpå folk oplever og bevæger sig omkring i verden.
  • På verdensetagen kan du selv blive forsker. Gå igennem mikroverdener eller udforske satellitdata live og lære, hvordan naturen fungerer som model for videnskaben, når den udvikler noget nyt.
  • Forskerlandet er en enestående eventyrlegeplads, hvor du kan eksperimentere, gå omkring og designe. I et vandlandskab kan børn teste, hvordan et slusedørssystem fungerer og meget mere.

Forskerverden i den komplet renoverede bygning tilbyder skoleklasser og grupper moderne laboratorier, et eksperimenterende køkken, Nord-Württembergs studerendes forskningscenter og en lang række kurser henvendt til forskellige aldersgrupper. I MakerSpace vil unge kreative finde plads og teknisk udstyr til at udvikle og implementere ideer.

GEZE i experimenta i Heilbronn

GEZEs produkter installeret i experimenta Science Center

  • Automatiske lineære skydedørssystemer med Slimdrive SL NT IGG drev til skydedørssystemer med integrerede glasblade (IGG)
  • 30 automatiske svingdørssystemer med Powerturndrevet omfatter brandsikrings- og røgdøre med integreret røgkontakt og GC 338-sensorstriber eller GC 342-laserscannere
  • 10 TZ 320 styreenheder til flugtdøre til overvågning af al døråbning og -lukning og frigivelse af nødudgange i tilfælde af en nødsituation
  • 15 systemer til at holde branddøre åbne til de lukker automatisk i tilfælde af brand takket være TS 550 IS gulvfjedre, RSZ6 røgafbryderstyreenhed til GEZEs enheder, der holder dørene åbne, og GEZEs dørholdemagneter
  • Manuelle branddøre: Forskellige dørlukkere i Boxer-serien integreret i dørbladet og andre dørlukkere i TS 5000-serierne