Casestudier

Barok møder hightech: Røg- og varmeevakueringsløsninger i Dresden Frauenkirche

Frauenkirche i Dresden er genopført helt i tråd med det oprindelige byggeri og blev genåbnet i 2005 efter mere end ti års byggearbejde. GEZE installerede et skræddersyet røg og varmeafsugnings systemvarmeudsugningssystem, der passede både til historiske strukturer og moderne bygningsstandarder.

Sikkerhedskoncept med moderne vinduesteknologi

Imponerende arkitektur, nu med et professionelt sikkerhedskoncept. Foto: MM Fotowerbung for GEZE GmbH

Imponerende arkitektur, nu med et professionelt sikkerhedskoncept.

Siden ødelæggelsen i et knusende bombeangreb i februar 1945 har ruinerne af Dresdens Frauenkirche været et anti-krigs mindesmærke. Genopførelsen af kirken begyndte i 1994 under ledelse af planlægnings- og ingeniørfirmaet IPRO Dresden og blev færdiggjort den 30. oktober 2005 ved en indvielsesceremoni.

Det skræddersyede røg- og varmeudsugningssystem fra GEZE er et centralt forebyggende røgbeskyttelseselement i genopbygningen af Frauenkirche og opfylder de højeste krav for personlig beskyttelse og bygningsbeskyttelse.

Specialiseret røg og varmeafsugningsløsning i forbindelse med sikring af nødudgange

Rundt barokvindue med røg- og varmeudsugningssystem i Dresdens Frauenkirche. Foto: MM Fotowerbung for GEZE GmbH

Imponerende barokvinduer med usynligt integreret røg og varmeudsugningssystem.

Ud over den berømte domkirke er den nye bygning tro mod originalen med vinduer i meget høje områder, der er vanskelige at nå. Det viste sig at være den største tekniske udfordring under installeringen af det moderne røg- og varmeudsugningssystem. Under en brand skal systemet sikre, at røg, udstødningsgasser og varme kan fjernes på en kontrolleret måde, der giver folk mulighed for at forlade kirken på en rolige måde så redningsaktioner kan fortsætte uhindret.

Historiske vinduer med skræddersyede vinduesdrev

Halvcirkelformet vindue i Frauenkirche med røg- og varmeudsugningssystem. Foto: MM Fotowerbung for GEZE GmbH

GEZE E206-RWA elektrisk lineært drev på halvcirkelformet buevindue i Frauenkirche.

Moderne røg og varmeudsugningssystemer består generelt af mindst tre komponenter:

  • et åbningssystem, i dette tilfælde vinduerne i Frauenkirche
  • en nødstrømforsyningsstyreenhed
  • en brandknap

Specifikke tekniske justeringer var påkrævet til rekonstruktion af kirken i originalt design så vidt muligt. Typisk kører røg- og varmeudsugningssystemer på en 24 V arbejdsvolt. Røg og varmeudsugnings systemdrevet på de høje vinduer kunne dog kun modtage igennem en lang leveringsforsyning. Af æstetiske grunde var det nødvendigt at bruge mindre mål, der kun krævede meget lidt plads på væggene inden i. Det var nødvendigt at lave en specialtilpasset løsning. I overensstemmelse med den tyske institution for teknisk inspektion (TÜV) valgte planlægningsvirksomheden et velgennemprøvet GEZE røg- og varmeudsugningssystem, der arbejder med 230 V strøm. Vinduerne i øverste del af kirken blev udstyret med hver to GEZE E206 vinduesdrev på grund af dørfløjenes vægt ophængt øverst og nederst. Vinduesteknologien var inkluderet som særkonstruktion, hvis design var integreret diskret i bygningen.

Pålidelig røgafsugning også under strømsvigt

Et af hoved sikkerhedsaspekterne som alle røg og varmeudsugningssystemer skal opfylde er deres evne til at arbejde uafhængigt af strømnet. 24 V systemer sikrer denne brug af opladelige batterier integreret i røg og varmeudsugningssystemet nødstrømsstyreenheden. Eftersom røg- og varmeudsugningssystemet i Frauenkirche brugte en 230 V variant blev GEZE E260 N 2/1 nødstrømsstyreenheden installeret i en speciel version. Hele røg og varmeudsugningssystemet er forbundet til den lokalt placerede backup strømenhed for at sikre strømnetsuafhængig funktion i enhver situation. Overordnet er Frauenkirche i Dresden endnu et vellykket eksempel på, hvordan topmoderne GEZE røg- og varmeudsuningssystemer kan integreres i historiske bygninger med specifikke krav.

GEZEs produkter i Dresdens Frauenkirche

  • Røg og varmeafsugningssystemer (RWA)
  • GEZE E206 vinduesdrev
  • GEZE E260 N 2/1 nødstrømsforsyningsstyreenhed