Casestudier

GEZE skydedørssystemer åbner vejen til de præhistoriske hulemalerier

Med over 2000 kunstneriske repræsentationer af dyr er 'Lascaux grotte', der først blev opdaget i 1940 i Dordogne regionen i Frankrig, en af verdens mest imponerende vidnesbyrd om forhistorisk historie. GEZE var involveret i det tredje og i øjeblikket mest eksponerede replika i hullerne, der giver besøgende fra hele verden et realistisk indtryk af de enestående malerier.

Opdaget ved et tilfælde i 1940: Menneskehedens ældste kunstværk

Vægmalerierne i de oprindelige Lascaux huller er blevet dateret helt tilbage til år 17.000 før Kristus og betragtes som et af de ældste vidnesbyrd for menneskelig aktivitet. De blev opdaget ved et tilfælde i 1940 af fire drenge, der vandrede gennem skoven tæt på byen Montignac og opdagelsen var en sensation. De forhistoriske malerier, de bedst bevarede af slagsen til dato, blev fundet i stort antal og i mange forskellige grader af færdiggørelse. De inkluderer 2.000 figurer og malerier og de forestiller næsten allesammen dyr. Hullerne blev klassificeret som UNESO-verdensarv i 1979.

Replika tro til originalerne fastholder hullemalerierne

Glasfacade til internationalt center for hulemaleri. Foto: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Glasfacade til internationalt center for hulemaleri © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Mange tusinde besøgende er gået igennem hullerne siden 1948 og har beundret tyre, urokser, bisoner, bøfler, vilde heste, rådyr og bjørne malet på eller indgraveret i stenrelieffer med en tredimensionel effekt. Den forhistoriske kunst begyndte at tage skade, hvorfor hullerne blev lukket for offentligheden i 1963 og fremefter.

Efter to vellykkede replika af den legendariske 'Lascaux grotte’ er den tredje og mest vellykkede replika nu åbnet ved foden af hulleåbningen med det officielle navn 'Centre International d'Art Pariétal - Lascaux IV' ( International Centre for Cave Art). Denne tredje replika var nødvendig fordi de første to replika ikke længere kunne rumme det store antal besøgende.

Fakta og tal

 • 8.500 m² samlet overfladeareal
 • 900 m² replika hulemure
 • Over 2.000 malerier, der er tro mod originalerne
 • De originale maleriers alder: mindst 19.000 år
 • Samlet pris: næsten €60 millioner

Hullearkitektur med moderne bygningsteknologi

'Lascaux IV’ er en komplet replika af originalen. Den 150 m lange skarpkantede bygning med en enkeltsidet facade og komplet glas tagfacade er skubbet ind i bjerget og følger ruten mellem skovbakkerne og dalen. Den indeholder et underjordisk kompleks af kampre og tunneller, der er replika af hullen, der er en nøjagtig kopi af originallen med 900 kvadratmeter hullevæg.

Hullen, der tiltrak international opmærksomhed var designet af et team af arkitekter fra den norske virksomhed Snøhetta sammen med omkring 40 kunstnere og 150 organisationer, der alle brugte moderne bygnings- og museumsteknologi. Eksperter fra Bordeaux byggerådgivning og projektstyring virksomheden VPEAS var projektleder på projektet. Valget af byggeelementer var et resultat af deres ekspertise og mange års erfaring med museumsbygninger, hvilket også inkluderede en beslutning om at bruge dørteknologi fra GEZE.

GEZE er en af de få virksomheder, der tilbyder multifunktionelle døre, der opfylder arkitekternes designkriterier samt imødekommer sikkerhedskrav.

Xavier Favand, bygningsekspert fra det rådgivende byggefirma VPEAS

”GEZE projektportfolien har givet os den perfekte løsning til et enestående objekt. De automatiske dørsystemer og dørlukkere fra GEZE kombinerer den funktionalitet og minimalistisk arkitektur, du behøver til de mest særprægede arkitektoniske objekter. GEZE er en af de få virksomheder, der tilbyder multifunktionelle døre, der opfylder arkitekters designkriterier samt møder sikkerhedskravene”, siger Xavier Favand, bygningsekspert fra den førende bygningsrådgivnings virksomhed VPEAS.

GEZE skydedørssystemer guider besøgende

Dørteknologi fra GEZE i International Centre for Cave Paintings. Foto: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Dørteknologi fra GEZE i International Centre for Cave Paintings © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

De eksterne døre til de to store forhaller omfatter to automatiske skydedørssystemer med Slimdrive SL NT drev systemer harmonisk integreret i den imponerende glasfacade i bygningskomplekset. Den samme løsning blev valgt for de interne døre i forhallen med slimdrive, der kun er 7 cm høj.

Med en højde på 3 m og adgangsbredde på over 2 m er det dobbelte skydedørssystem udgør den også en brugervenlig, tilgængelig adgang til forhallen også når der er rigtigt mange besøgende. De automatiske døre er udstyret med moderne kontrolteknologi;

 • åbningsvidde, hold-åbent tid og lukkehastighed kan justeres individuelt
 • Hold-åbent tiden justeres automatisk i overensstemmelse med frekvensen af besøgende, der går igennem
 • Afrundet designede drev og kontrolteknologi for sikker evakuering i nødsituationer

sorte automatiske skydedøre passer til hullens stil

Indgang til replikahulerne med automatisk Slimdrive SL NT skydedørssystem. Foto: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Indgang til replikahulerne © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Ideen er at besøgende skal opleve det samme første indtryk som de fire unge drenge, der opdagede hullen så autentisk som muligt. For at få de besøgende i det rigtige humør går de forbi en mørk zone for at nå ind til et slags forværelse med to 1-fløjede automatiske Slimdrive SL NT skydedørssystemer placeret efter hinanden. Kulsorte dørfløje understreget følelsen af ”åbn dig sesam” før du når ind i den 240 lange replika af hullen med dens enestående galleribilleder. Bag disse døre finder de besøgende et forhindringskursus, der bruger den seneste teknologi indenfor virtuelle billeder, der hjælper til at afkode og forstå stenalder maleri og giver et væld af informationer om hullerne.

Manuelle branddøre til indgange til forhindringskurset

Indgang til forhindringskurset informativt indslag via manuelt asymmetrisk inddelte branddøre. Foto: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Manuelt asymmetrisk inddelt branddør © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Forhindringskurset nås via en 2-fløjet branddør, der gør det lettere for museums personale at give adgang til besøgende, hvis antal eller skulle have været begrænset.

GEZE dør lukkesystemer tilbyder optimale løsninger til asymmetrisk inddelte branddøre: Lukkesekvens kontrollen er integreret skjult i den slanke styreskinne, sikrer at den aktive dørplade holdes åben indtil den passive plade er lukket. Efter brug og især i tilfælde, hvor folk flygter på grund af farer, lukker begge dørfløje perfekt igen, så døren fuldt bibeholder den brand- og røgsikringsfunktion.

Automatiske svingdøre forbinder udstillingsområdet

Forhindringskurset består af en række af udstillinger og projektrum.

 • ‘Théatre de l’art pariétal’ fortæller historien om betydningen af Lascaux grotte inden for international hulemaleri research
 • En 3D biograf giver besøgende mulighed for at undersøge en af de oprindelige buler ned til mindste detalje
 • ‘Galerie de l’imaginaire’ viser interaktivt forbindelsen mellem hulemalerierne og moderne kunst

Forbindelsesdørene mellem rummene er lydisolerede, hvilket forebygger larm fra demonstrationer, der trænger ind i bygningen. De automatiske svingdøre lukker selv så snart filmvisningen begynder og åbner, når den slutter. Sensorer sørger selvfølgelig for overholdelse af de krævede sikkerhedsniveauer på de tunge, lydisolerede døre.

De effektive Powerturn drevsystemer (også i 7 cm design) bevæger dørfløjene stille og let og har også vist sig at være en ideel løsning for en sikker og hurtig gennemstrømning af besøgende mellem rummene. Takket være den intelligente svingfunktion kan dørfløjene også åbnes uden problemer trods den høje vægt.

En 2-fløjet svingdør lukker besøgende ind og ud af udstillingen

Forhindringskurset: 2-fløjede automatiske TSA 160 NT-IS svingdørs systemer med integreret lukke sekvenskontrol. Foto: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

2-fløjet automatisering TSA 160 NT-IS svingdørs systemer © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

De besøgende forlader den sidste sal via en dobbelt automatisk svingdør, der klarer den fortsatte åbning og lukning af dørfløjene, der er udstyret med TSA 160 NT-IS drev, som er både komfortable og pålidelige. Døren finder særlig fleksibel anvendelse via den anden, mindre, valgfrie plade.

Bevægelsesparametret for begge dørfløje kan også justeres individuelt på denne automatiske dør. I tilfælde af en nødsituation kan døren også åbnes manuelt. I sådanne tilfælde fungerer som en dør med dørlukkere. Det garanterer både tilgængelighed og sikring af nødudgangene.

GEZE produkter i hullerne i Lascaux

 • Foyer: Forhal med to automatiske skydedørssystemer (3 m høj, 2 m bred) med Slimdrive SL NT FR drevsystemer og intelligent kontrolteknologi
 • Indgang til udstillingsområdet (hulereplika): to 1-fløjede automatiske skydedørssystemer (en efter en) med Slimdrive Sl NT drevsystem
 • Adgang til forhindringskurset: Fire asymmetrisk inddelte beskyttelsesdøre med usynligt integreret lukkesekvensstyring
 • I udstillingsområdet (3D biograf): automatisk kontrolleret lydisolerede døre med Powerturn drevsystem og intelligent svingfunktion
 • Udgang udstillingsområde: 2-fløjet automatisk svingdør med to TSA 160 NT-IS drev