Casestudier

Brugervenlighed og tilgængelighed i det nye offentlige bibliotek i Stuttgart

Det nye offentlige bibliotek i Stuttgart huser 500.000 medieenheder på to etager under jorden og ni etager over jorden. GEZE bidrog til tilgængelighed og sikkerhed i det nye offentlige bibliotek med skydedørssystemer og brandsikringsløsninger i høj kvalitet.

Indre bystensøjle som en ”oase af stilhed”

Det offentlige bibliotek på Mailänder Platz som en ”oase af stilhed” Foto: Lazaros Filoglou for GEZE GmbH

Det offentlige bibliotek på Mailänder Platz © GEZE GmbH

”Stadtbibliothek am Mailänder Platz” er det officielle navn for det nye bibliotek i Stuttgart, der åbnede sine døre i slutningen af oktober 2011. Arkitekten Eun Young Yi fra Köln har designet det som ”fritstående, monolitisk struktur” med 44 m lange sider og en højde på 40 m.

Bygningsskallen består af en dobbeltfacade med en ydre facade som et lag af glassten og en indre posttransport konstruktion som termisk isolering for bygningen. Med denne anden facade adskiller Young Yi, der bevidst designede det nye bibliotek som en struktur med et indadvendt fokus, bøgernes og kulturens verden fra den travle verden udenfor. Passagerne mellem bygningens overdækning kan bruges som promenade. Om natten lyses de op i et fascinerende blåt lys.

Lys og tilgængelighed karakteriserer bygningskomplekset

Udsyn til læsegalleriet og loftslys på Stuttgarts offentlige bibliotek. Foto: Lazaros Filoglou for GEZE GmbH

Lyst og åbent: Udsyn til læsegalleriet under det centralle vindue © GEZE GmbH

Der er tre centrale rummelige områder oven på hinanden i kernen af biblioteket:

  • Møderummet i kælderen
  • Et centralt kvadrat rum med målene 14 x 14 x 14 m i komplet neutralt design, der spreder sig over fire etager. Det former det symbolske hjerte i biblioteket og fungerer som bygningens rummelige og meditative centermidte.
  • Et åbent læsegalleri, også på fire etager, når op til en terrasselignende top på tværs af hele det centrale rum. Gallerierne og bogreolerne står fra gulv til luft og giver galleriet en fremtoning, der går dem til at se ud som om de strækker sig op mod himlen.


Inspirationen bag dette imponerende designkoncept var Parises 18. århundrede 'Bibliothèque Nationale de France'. Moderne dør- og vinduesteknologi komplementerer den lyse, åbne æstetik på Stuttgarts offentlige bibliotek.

Tilgængelig brugervenlighed i reduceret design

Besøgende går ind i den ringformede foyer igennem høje døråbninger med forhaller på alle fire sider af bygningen. De dobbelte fuldt automatiske tofløjede svingdøre med GEZE Slimdrive EMD F-IS sidehængte pladedrev håndterer stille og behageligt mængden af mennesker, der kontinuerligt går ind og ud. Næsten symbolsk står døren for det, som de besøgende forventer: Komfort på et moderne bibliotek, sikkerhed, stilhed og puristisk design.

Aktiverings kontakten integreret i dørhåndtaget sikrer, at et blidt puf er nok til at starte den lysløse åbning af de høje døre. Radar bevægelsesdetektorer og sensorstriber er diskret integreret i dørene og sørger for, at ingen kommer i klemme i døren. De elegante sidehængte pladedrev, kun 7 cm høje, med synligt integreret lukkesekvens kontrol understreger det diskrete dørdesign og det hvide reducerede design i hele indgangsområdet.

Automatiske sidehængte pladedrev for forebyggende brandsikring

Kombinationen af tilgængelighed, brandsikkerhed og design skabt af GEZE systemprodukter er blevet flot implementeret stort set overalt i biblioteket. Brandsikring spiller en grundliggende rolle i dette kompleks´ struktur, hvor der konstant befinder sig flere hundrede mennesker. Automatiske 1-fløjede branddøre med aluminiumsrammer og diskret kompakt Slimdrive EMD-F sidehængte pladedrev er at finde i indgangen til læsesalen. Den samme dørløsning blev valgt til korridorerne og branddørene på de individuelle etager. De velgennemprøvede GEZE dørlukkere, særligt dem fra TS 5000 serien, er også blevet installeret på flere af dørene på alle etager.

Behageligt skyde dørsystemet i brandsikrings design

Et fællesudviklet produkt fra GEZE og Hörmann: automatisk adgang T30 skydedørssystem i brandsikrings design. Foto: Lazaros Filoglou for GEZE GmbH

skydedørssystemer i indgangen til læsegalleriet © GEZE GmbH

De fire meget befærdede indgange til læsesalen på første etage, direkte over ”hjertet” af biblioteket, blev udstyret med fuldautomatiske lineære skydedøre. Herfra kan besøgende bevæge sig mellem etagerne ved brug af trappekonstruktionen. Den automatiske T30 glas sikkerheds skydedørssystem kombinerer tilgængelighed og forebyggende brandsikring med komfort og brugervenlighed. Manglen af styreskinner i korridorområdet sikrer, at skydedørene er lette at navigere og barrierefrie under almindelig drift.

I tilfælde af brand, lukker dørene automatisk og sikkert og sørger for sikker brandsikring - selv hvis hold-åbent funktionen i de automatiske døre var brugt tidligere. De smalle dørdrev blev integreret diskret i døroverliggeren sammen med den kombinerede radarbevægelsesdetektor til aktivering og sikring af døren. En display program knap med nøgleknap til sikring af døren mod uautoriseret brug blev integreret til dørens sidekarm og sidderne af bogreolerne.

GEZE produkter i Stuttgart Messe

  • Slimdrive EMD F-IS sidehængte pladedrev
  • Slimdrive EMD F sidehængte pladedrev
  • GEZE TS 5000 serie dørlukkere
  • Visningsprogram kontakt med nøglekontakt