Casestudier

Karruseldøre og brandsikring på ÖAMTC i Wien

Det nye hovedkvarter for Østrigs automobil-, motorcykel- og touringclub ÖAMTC i Wien er et symbol på mobilitet og sikkerhed. Bygningen summer hver dg af effektivitet og hurtig kommunikation - realiseret med moderne teknologi fra GEZE. Karruseldøre, brandsikringsdøre og automatisk vinduesåbning sikrer problemfri trafik, naturlig ventilation og brandsikring.

Gennemsigtig og åben - ÖAMTC-mobilitetscenteret i Wien

Lyst og barrierefrit med moderne karruseldøre fra GEZE. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Lyst og barrierefrit med moderne karruseldøre fra GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Mobilitet og hastighed har inspireret arkitekturen i det imponerende hovedkvarter for den østrigske bil-, motorcykel- og touringclub, ÖAMTC. Den nye bygning, som har kostet 76 mio. euro er placeret i hjertet af et af Wiens trafikknudepunkter, den sydøstlige del af A23 citymotorvejen.

Wienerarkitekterne Pichler & Traupmann realiserede deres idé i en cirkulær og stjerneformet arkitektur med åbne og gennemsigtigt forbundne rum. Alle de vigtigste områder er arrangeret omkring en lodret akse. Det betydningsfulde i den hurtig interaktion og udveksling mellem områderne kan også ses i det centrale, gennemsigtige atrium med dets cirkulære gelændere, der er placeret overfor hinanden, og fortsætter opad.

Blikfang og ”hub” i foyeren - karruseldøre fra GEZE

Automatiske karruseldørssystemer fra TSA 325 NT-sortimentet til ÖAMTC-mobilitetscenteret i Wien. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Automatiske karruseldørssystemer fra TSA 325 NT-sortimentet til ÖAMTC-mobilitetscenteret i Wien. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

GEZEs karruseldøre ved hoved- og sideindgangen forbinder udenfor med indenfor og sikrer æstetisk ensartethed i glasfacaden. Svingdøren med de fint indrammede tromlevægge og dørblade skaber en indbydende lys- og gennemsigtig effekt. Glaskanterne på karruseldørene er beklædt med diskrete aluminiumsprofiler. Profilen i høj kvalitet med afrundede hjørner giver dørene ekstra strøg af elegance.

Et behageligt klima og et stille miljø takket være isolerede karruseldøre

Karruseldørene tjener ikke alene som indgangsdøre for personalet, men forhindrer også sammenblanding af det udendørs og det indendørs klima. Træk bliver udenfor. Luftgardinet monteret i loftsbaldakinen giver ekstra beskyttelse mod indkommende kold luft. Takket være karruseldørenes isolerende effekt holder de støjen fra motorvejen udenfor - en stor fordel, fordi indgangene befinder sig på samme niveau som kørebanen.

Karruseldøre sikrer let adgang og sikkerhed

Medlemmer, besøgende og ansatte i ÖAMTC mobilitetscenter skal også kunne nyde godt af barrierefri adgang, når de kommer og går. Karruseldøre fra GEZE er den optimale løsning. Den valgte semiautomatiske TSA 325 NT karruseldør benytter automatisk positioneringsenhed til at nulstille dørbladet til startposition efter brug, så døren kan åbne for den næste "passager" kan stige på.

GEZEs karruseldøre lever op til meget høje sikkerhedsstandarder: Kontakt med lukkekanter udløser nødbremsen og forebygger, at hænder og genstande kan komme i klemme mellem tromlevæg og sidemonterede dørblade. Automatisk begrænsning af karruselhastighed garanterer sikkerhed i indgangen til det nye ÖAMTC-center.

Brandsikring og universel adgang i ét – dørlukkere fra GEZE

Med ”intelligente” vinduessystemer til brandsikring fra GEZE. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Med ”intelligente” vinduessystemer til brandsikring fra GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Moderne dørlukningsteknologi til brandsikring og barrierefri flugt- og redningsdøre på etagerne. GEZE TS 5000 EFS svingdørslukker gør det for eksempel muligt for personalet at gå igennem dørene uden at bruge megen kraft til åbning eller lukning. Funktionen, der komfortabelt holder døren åben, gør det muligt at stoppe døren i slutningen af svingområdet. Den samme funktion forhindrer, at dørene lukker ukontrolleret, f.eks. på grund af trækvind, eller forbliver stoppede i rummet.

Branddøre med frit sving og GEZE dørlukningsteknologi, der holder dørene åbne. Foto: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Branddøre med frit sving og GEZE dørlukningsteknologi, der holder dørene åbne. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Vigtigt af hensyn til brandsikring: Døren lukker også automatisk i tilfælde af brand. Dørene lukker altid sikkert, når de udløses. Dørlukkerne reguleres individuelt med op til højeste lukkestyrke på EN 6 og kan bruges til enkelte eller dobbelte brand- og røgbarrieredøre.

GEZE TS 5000 ISM-dørlukkere med frit sving og praktisk funktion, der holder døren åben, sikrer, at begge blade i den asymmetriske dobbelte branddør lukker i korrekt sekvens. Den integrerede lukkesekvensstyring holder det aktive dørblad åbent, indtil den passive plade har lukket sikkert i tilfælde af brand. Versionen TS 5000 E-ISm tilbyder også elektromekanisk holdefunktion i styreskinnen, sådan at disse døres åbningstid kan reguleres forskelligt.

Naturlig ventilation: Automatiske vinduer med ”intelligente” drev

Det er topprioritet at holde flugt- og redningsveje røgfri. Det sikrer, at alle har adgang til sikre områder så hurtigt som muligt i en eventuel nødsituation. GEZEs røg og varmeevakueringssystemer er nyttige i store prøvehaller: Deres udsugningskraft sikrer pålidelig og sikker røgevakuering i tilfælde af brand og i øvrigt som daglig ventilation.

Powerchain synkront kædedrev åbner de store vinduer på værkstedet med stor kraft og en åbning på op til 80 cm. I tilfælde af brand åbner vinduerne automatisk helt på mindre end 60 sekunder. Den integrerede styreenhed gør vinduesdrevene lette at kombinere og sikrer sekventiel og sikker åbning og lukning af vinduer samt synkronisering af op til tre drev.

Powerchain-drevet i serien GEZE IQ vinduesdrev er ”intelligente”. De kan integreres med KNX-bygningssystemer som direkte busdeltager for at opnå naturlig ventilation.

GEZE SHE 110-systemer med spindeldrev i tandemversion er en optimal løsning til store loftsvinduer i prøvehallen. Vinduesdrevne er en kombination af IQ vinduesdrev E 250 spindeldrev til installation i dørblade og et mekanisk konsolsæt med låsefunktion. Når røg og varme skal evakueres kan de store og tunge vinduer i ÖAMTC Mobilitetscenter åbne maksimalt på blot ét minut og dermed øge brandsikringen.

GEZE´s bidrag til mobilitet i ÖAMTC i Wiens Erdberg:

  • Bygningsekspertise: Skræddersyede løsninger udviklet i samarbejde med alle parter, der har deltaget i byggeriet med henblik på at opnå en forbedring af operative processer – fra håndtering af besøgende til optimal cateringservice i cafeteriet
  • Look og design: Integration af dør- og vinduessystemer bevarer den harmoniske æstetik
  • Karruseldøre fra GEZE TSA 325 NT produktsortimentet, der matcher facadens glasæstetik
  • Barrierefri branddøre
  • Intelligente vinduessystemer og automatiske vinduesåbnere som brandsikring og naturlig ventilation