GEZEs løsninger til ventilation og brandsikring opfylder strenge design- og sikkerhedskrav på parkeringskælderen Kvæsthusmolen i København

Parkeringskældre kræver specifikke løsninger til luftforsyning- som forsyner indgangsluft både i sammenhæng med generel ventilation og i tilfælde af brand og ophobning af røg. GEZE Denmark udviklede skræddersyede ventilationssystemer til parkeringskælderen Kvæsthusmolen i København. Disse løsninger regulerer luftforsyningen gennem hele anlægget og sikrer, i nødstilfælde, at en tilstrækkelig indgangsluft transporteres hurtigt til alle områder, herunder de nedre etager.

Parkeringskælderen Kvæsthusmolen - moderne design, komfort og sikkerhed

Trappeopgange fører ned til parkeringskælderen Kvæsthusmolen.

Trappeopgangene, der leder ned til parkeringskælderen Kvæsthusmolen, pryder området med Ofelia Plads på molen. Specialdesignede elektriske kædedrev fra GEZE er monteret på vinduerne.

Der er begrænsede parkeringspladser i byernes centrum og de er ofte fuldt optagede, særligt i storbyer. Overjordiske parkeringsanlæg optager for meget plads i byen og påvirker også bybilledet. I København har en parkeringskælder i tre etager med i alt 500 pladser hjulpet med til at bekæmpe denne problemstilling siden åbningen i juni, 2016. Parkeringsanlægget drives af Jeudan, Danmarks største, børsnoterede ejendoms- og serviceentreprise, og er designet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Det ligger i centrum af den danske hovedstad, under et område af den omstrukturerede Kvæsthusmolen, kendt som Ofelia Plads. Det er et af de mest moderne anlæg i København og byder på en en høj komfort, et moderne design og en fremragende sikkerhed.

Kædedrev med et attraktivt design: GEZE Slimchain sikrer forsyning med indgangsluft

Det unikke design på trappeopgangene skjuler vinduerne.

Det unikke design på trappeopgangene skjuler vinduerne.

At sikre forsyning med indgangsluft til ventilation i hverdagen samt en lynhurtig røgafsugning i tilfælde af brand er essentielt i moderne bygninger som parkeringskælderen Kvæsthusmolen. Røg- og varmeafsugningssystemer (SHE) er et lovkrav i mange bygninger. Ventilationssystemer til underjordiske anlæg kræver en særlig grundig gennemtænkning og en intelligent integration. Derfor blev GEZE Denmark involveret i planlægningsprocessen helt fra start side om side med arkitektbureauet Lundgaard & Tranberg.

Besøgende kommer til rulletrapperne via de rustbrune kuber på terrænniveau over parkeringskomplekset. Sortmalede, elektriske Slimchain kædedrev er monteret lodret på drejevinduer og sikrer både en effektiv ventilation og en effektiv røgafsugning. Som et resultat af dette opfylder disse kædedrev strenge krav i relation til både funktion og æstetik. GEZEs Product Management-team på virksomhedens hovedkontor i Leonberg, Tyskland, hjalp også med at udvikle denne specialløsning.

GEZE ydede en fantastisk support gennem hele projektet, både til arkitekterne og bygherren og, selvfølgelig, til os. De hjalp med at sikre at der blev anvendt optimerede processer og viste en betydelig fleksibilitet på et projekt, der var underlagt strenge krav i forhold til design og funktionalitet.

Martin Steen, projektleder hos Jeudan

Elektriske lineære dørdrev forsyner indgangsluft, når der dannes røg eller temperaturen stiger

Den anden GEZE-løsning, der er installeret i anlægget, består af en særlig afskærmning til indgangspartiet og seks hængslede døre med dobbeltglas. Dørene med dobbelt glas beskytter indgangen til rulletrapperne mod regn og sne. Disse døre er udstyret med GEZE Slimdrive EMD Invers, og åbner automatisk inden for få sekunder i tilfælde af brand eller en røgalarm, og forbliver åbne indtil brandalarmen deaktiveres manuelt. Automatiseringssystemerne til døre og de installerede turbiner på de nederste etager interagerer for at sikre at evt. røg fjernes hurtigt. De specielle ventilationssystemer sikrer at luftens udskiftningen når ned til de nedre etager, og sørger for ventilation i den daglige betjening samt i tilfælde af brand og ophobning af røg.

Læs mere om branddøre

Løsninger fra GEZE til røg- og varmeafsugning (SHE)

I tilfælde af brand eller ophobning af røg er det altafgørende at fjerne giftige røggasser fra den berørte bygning. GEZE tilbyder intelligente løsninger til røg- og varmeafsugning, der interagerer helt fejlfrit:

 • Elektriske åbningssystemer til vinduer og døre, inklusive kæde- og spindeldrev
 • Låsedrev for øget sikkerhed til store SHE eller ventilationsvinduer
 • Åbnings-/lukkesystemer, der består af et el-spindeldrev og et mekanisk beslagsæt
 • Luftforsyningssystemer for en forsyning af den nødvendige krydsventilation i tilfælde af brand
 • GEZE nødstrømsaggregat til alle SHE-komponenter
 • Grænseflademoduler, så netværksintegrationen bliver legende let
 • Yderligere tilbehør, såsom knapper og sensorsystem

Ofelia Plads og parkeringskælderen er et showcase-projekt, og der er investeret mange penge i designet. Vi skulle derfor bruge en skræddersyet afskærmning med glas. GEZE ydede ekspertrådgivning og udviklede hurtigt løsninger med automatiseret ventilation, der matchede bygningens design og farve. Herudover overholdte løsningerne til fulde de høje sikkerhedskrav og standarder, som nye bygninger skal opfylde i forhold til røg- og brandsikring.

Martin Steen, projektleder hos Jeudan

Et overblik: GEZE-løsninger på parkeringskælderen Kvæsthusmolen i København

 • GEZE RWA K 600 F: Vippearmdrev til installation på vinduer
 • GEZE Slimchain: Elektromekanisk kædedrev
 • Slimdrive EMD Invers: Elektromekanisk drejedørsystem til 1-fløjede åbningssystemer med røg- og varmeaftræk samt ventilation
 • GEZE MBZ 300 N24: Nødstrømsaggregat til drev med røg- og varmeafsugning