Casestudier

Bygningsstyrings teknologi med system: Netværksstyrede løsninger på Vector IT-campus

Det nye firmahovedkvarter for IT-specialisten Vector Informatik, der er hjemmehørende i Stuttgart, er den største bygning til dato i komplekset og der er valgt en moderne bygningsteknologi. GEZE har bidraget til den ”intelligente bygning” med skræddersyet digital netværksløsninger og sikkerhedsteknologi.

Alting under kontrol takket være BACnet bygningsstyre teknologi

Karruseldøre i indgangsområdet til Vector IT-campus. Foto: Jürgen Pollak for GEZE GmbH

De over 180 dørløsninger fra GEZE er integrerede og netværksstyrede i GEZE Cockpit bygningsautomatiserings system i BACnet bygningsstyrings teknologien via IO 420 interface modul. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE implementerer over 180 højkvalitative, primært multifunktionelle sikkerhedsdørs systemer i den nye IT-campus bygning. For at sikre at alle automatiske dørsystemer monitoreres centralt og kontrollere samtidig er de netværksstyret via interface moduller i GEZE Cockpit bygningsautomatiserings systemet og integreret til BACnet bygningsstyrings teknologien. GEZE specifik dørdistribution blev brugt her: alle forsyningsveje og IO 420 BACnet interface modullet blev bragt sammen i den centralle dørknudepunkt. Den ensartede struktur for GEZE´s dørdistribution giver bygningsmanageren et overblik over interface med andre produktgrupper for hver dør og derfor al netværksstyrede bygningsteknologi.

Intelligente døre med GEZE Cockpit bygningsautomatiserings system og IO 420 BACnet interface modul

GEZE IO 420 BACnet interface modul. Foto: GEZE GmbH

Kernen i den intelligente bygningskoncept: GEZE IO 420 BACnet interface modul. © GEZE GmbH

GEZE Cockpit og IO 420 BACnet interface modul kontrollerer dataudveksling mellem døre og bygningsstyrings teknologi. ”Dørintelligens” information (såsom hvorvidt dørindstillingen er åben eller lukket, lås eller ulåst eller interferens) gives via BACnet MS/TP. GEZE Cockpit kan oversætte BACnet MS/TP til BACnet/IP. Systemet overfører alle information om status og funktion for døren. Det videresendes til den centrale computer og dokumenteres. Data filtreres af GEZE Cockpit for at skabe ekstra bonus ved reduceret datatrafik på netværket.

I tilfælde af alarm, fejl eller manipulation af døre kan bygningens ledelse reagerer med det samme og for eksempel åbne dørene for at beskytte nødudgangene eller låse paniklåsene.

Fastgjort spiral trappe i IT-campus´ foyer. Foto: Jürgen Pollak for GEZE GmbH

Fritstående spiral trappepå i IT-campus´ foyer. Foto: Jürgen Pollak for GEZE GmbH © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Netværksstyret dørsystemer på vej ind til campus

Closeup af elektriske låse. Foto: Jürgen Pollak for GEZE GmbH

Perfekt til fint indrammede døre: diskrete elektriske låse fra GEZE. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Den 500 m² store foyer, der er åben til alle fire etager, er åbningen in til It-campus og en imponerende lys og åben atmosfære. Kombinerede dørløsninger i indgangsområdet kombinerer tilgængelighed, adgangskontrol, forebygger indbrud, er flugtvejs beskyttelse og pålidelig røgafsugning i tilfælde af brand.

 • To identiske 3-fløjes automatiske karruseldøre styrer den daglige strøm af besøgende. De er også udstyret med automatisk buede skydedøre som natlukkere.
 • To 2-fløjede automatiske nødudgang med ”stærk” Powerturn svingdørs drev på højre og venstre side af karruseldørene sikrer adgang og er også lette at åbne manuelt takket være smart svingfunktion.
 • En af flugtvejene er designet som RWA ekstralufts åbning med K 600 tilbagetrækningsarm. I tilfælde af brand åbner dørpladen automatisk så røg og varme kan trække ud.
 • Takket være adgangs kontrolsystemet og den selvlåsende IQ AUT paniklås reagerer andre nødudgange som panikdøre: I tilfælde af farer kan de åbnes af alle indefra selv, hvis de er lukkede.

En af de primære sikkerhedskomponenter i hele dørsystemet er den netværksstyrede TZ 320 dørcentral enhed: bygningsmanageren kan ændre dørenes status via fjernstyring til enhver tid, tilpasse dem eller ændre driftsmodus (f.eks. ”Hold-åbent”) via bygningsstyrings teknologien. Centrale kommandoer kan gives til 1-fløjede, flerfløjede eller alle døre og dørene kan også tidsprogrammeres.

Multifunktionelle døre: brugervenlig og central drift

Multifunktionel sikkerhedsdør på første etage giver udelukkende adgang til autoriserede personer. Med GEZE´s Powerturn F drev, FT500 elektrisk lås og TZ 320 dørstyreenhed fungerer døren både som brandsektionsdør og som tilgængelig nødudgang. Når åbning autoriseres ved at trykke på nødtrykknappen til dørstyreenheden eller ved at aktivere brandalarmsystemet oplåser FTV 320 flugtvejslåsen døren. Den interne dør til kontrolkomplekset er også udstyret med forskellige varianter af GEZE´s elektriske låseportfolio, med Powerturn drev og/eller et adgangskontrolsystem. Som den første sektionsdør er de netværksstyret i bygningsstyrings teknologien og kan monitoreres og kontrolleres ved fjernstyring af bygningsstyringsenheden.

En god kombination: RWA og flugtvejssikring i ét

Personalerestaurant med to 2-fløjede glasdøre.

hold-åbent-systemer netværksstyret via bygningsstyrings teknologi fungerer også som klimakontrol. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Dørsystemets hold-åbent-systemer og airconditioning kontrol i bygningsstyringen i virksomhedsrestauranten arbejder sammen i bygningsstyrings teknologien. 2-fløjet fuld panik nødudgang muliggør let adgang og fungerer som lufttilførsel i tilfælde af brand. Hvis der opstår en nødsituation oplåser MBZ 300 RWA systemkontrolcentret den selvlåsende IQ lås AUT paniklås og åbner automatisk døren maksimalt via K 600 tilbagetrækningsarm drev. Samtidig er røgafsugningsmotorerne aktiveret af en RWA kontrolpanel alarmmodus. Dørmodus transmitteres automatisk til bygningsstyresystemet og gør det muligt for bygningsoperatør at reagere med det samme: Hvis alarmstatus nulstilles vil hold-åbent-systemet lukke med brug af dørlukkerne og låse automatisk.

Netværksstyring af dørlukkere og klimakontrol

Enkeltstående glas svingdør i brandsikret design. Foto: Jürgen Pollak for GEZE GmbH

Kompleks dørteknologi: fintindrammede og centralt kontrollerede. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Fordelene ved netværksstyrede dørsystemer i bygningsstyringsteknologi er, at dørene kan indstilles manuelt til naturlig ventilation om sommeren og lukkes elektrisk af GEZE´s elektriske hold-åbent funktion i styreskinnerne i dørlukkeren. Via bygningsstyrings teknologien kan bygningsoperatøren afgøre når dørene skal lukkes, for eksempel efter forretningstid. Dørmodus gemt af bygningsstyresystemet transmitteres til klimakontrolsystemet, der så kan regulere temperaturene på en energieffektiv måde. Den intelligente dørkontrol kombinerer på den måde energieffektivitet og forebyggelse af indbrud.

GEZE produkter i Vectors hovedkvarter

 • IO 420 BACnet interface modul
 • 3-fløjede fuldautomatiske karruseldøre
 • Powerturn svingdørs drev
 • K 600 tilbagetrækningsarm
 • GEZE adgangskontrol systemer
 • Selvlåsende IQ AUT paniklås
 • Netværksstyret TZ 320 dørstyreenhed
 • GEZE Powerturn F drev
 • FT500 elektrisk lås
 • FTV 320 nødudgangslås
 • MBZ 300 RWA styreenhed
 • GEZE Cockpit