Røg og varmeudsugningsanlæg og automatiserede ventilationssystemer i Athletikzentrum OYM

I Cham i Schweiz er der opført et topmoderne kompetencecenter for atletik i topklasse samt forskning. Dør- og vinduessystemer fra GEZE scorer her ikke bare gode point inden for brugervenlighed og automatiseret ventilation, men præsterer også i topklasse hvad angår brandsikring, røg- og varmeafsugning (RWA) og sikkerhed på flugtveje.

Til præstationer i topklasse: Atletik- og uddannelsescenter OYM

Athletikzentrum OYM i Cham i Kanton Zug er et af de mest moderne atletikcentre i verden. Forkortelsen OYM står for “On Your Marks” – et begreb der er taget fra letatletik, og som betyder noget i retning af “På pladserne” eller”Klar”. Og pladser er der masser af: Atletik- og uddannelsescentret omfatter på sit udnyttede areal på 30.300 m² blandt andet en skøjtehal med tribune, tre sportshaller, fire 80 meter-sprintbaner og und 3.000 kvadratmeter træningsarealer. Atleterne har desuden 25 dobbeltværelser samt topmoderne kursuslokaler og et auditorium til rådighed i hotelområdet. 

Fakta om OYM

 • Udkast: Lüscher Architekten AG, Zürich
 • Udførelse: Axess Architekten AG, Zug
 • Byggevolumen: 150.000 m³
 • Brugsareal inkl. garageanlæg: 30.300 m²
 • Antal etager: 3 under- og 5 overetager
 • Investeringssum: 100 millioner CHF
 • 95 % af dør- og vinduessystemerne er fra GEZE

Præstationer i topklasse: Automatiseret vinduesventilation og røg- og varmeudsugningsanlæg

Intelligente facader reagerer aktivt på miljøpåvirkninger.

Intelligente facader reagerer aktivt på miljøpåvirkninger. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Vi ved det godt alle sammen: Sportspræstationer og koncentration i topklasse kræver tilstrækkeligt med ilt. I Athletikzentrum OYM spiller e god tilførsel af frisk luft og et sundt rumklima derfor en vigtig rolle i ventilationskonceptet. Desuden omfatter brandsikringskonceptet røg- og varmeudsugningsapparater. Automatiske vinduesmotorer forener her de høje krav til kombinationen af automatiseret, naturlig ventilation og røg- og varmeudsugningsanlæg (røg- og varmeudsugning).

MERE OM NATURLIG VENTILATION

Intelligent ventilation med automatiserede vinduer

De automatiserede vinduer er forbundet til bygningsstyreteknikken (BST). Således kan man programmere tidspunkter, hvor vinduerne skal åbne automatisk. Det er mere energieffektivt end manuel ventilering, da teknikken reagerer mere pålideligt på rumluftkvalitet og miljøbetingelser end fornemmelserne hos os mennesker. De automatiserede vinduer kan dog overstyres manuelt ved behov. Hvis det regner og der kan trænge vand ind, afgiver en tilsluttet vejrstation en kommando om at lukke vinduerne hurtigt. 

MERE OM AUTOMATISK VENTILATION

Team i topklasse: Røg- og varmeudsugning (RWA) og flugtdøre

Branddøre fungerer som flugtdøre og skaber sikre brandafsnit i OYM.

Branddøre fungerer som flugtdøre og skaber sikre brandafsnit i OYM. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

ECdrive T2-FR fra GEZE skaber sikkerhed på flugtveje i det højt frekventerede indgangsparti.

ECdrive T2-FR fra GEZE skaber sikkerhed på flugtveje i det højt frekventerede indgangsparti. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Røg- og varmeudsugningsanlæg kræver brandventilation i den øverste del af bygningen og en samtidig tilførsel af frisk luft i den nederste del. Denne erstatningsluft er vigtig ved brandslukning: Den skaber en termisk opdrift, den såkaldte kamineffekt, der bevirker et hurtigere aftræk af røggasser via de automatiserede RWA-vinduer eller åbninger i taget. I den nederste del af bygningen genererer denne kamineffekt samtidigt en luftkanal uden røg, så redningsveje og flugtveje forbliver frie. I OYM Athletikzentrum danner vindues- og dørsystemerne, der er netværksforbundet til hinanden via bygningsstyreteknikken, et team i topklasse: Sammen sørger de som et naturligt røg- og varmeudsugningsanlæg (NRA) pålideligt for flugt- og redningsveje uden røg.

MERE OM SIKKERHED PÅ FLUGTVEJE
 

Branddøre til sikre flugt- og redningsveje

Branddørene i korridorerne samt ind- og udgangene i cafeteriaet skaber ikke kun sikre brandafsnit i OYM, men fungerer også som flugtdøre, lige som det er fastsat i den schweiziske brandsikringsstandard og brandsikringsdirektiverne i VKF (Vereinigung Kantonaler Feuerversicherungen (Foreningen af brandforsikringsselskaber i kantonerne)).

Powerdrive PL-FR lineære skydedørsystemer er specielt udviklet til store og tunge døre med en dørfløjvægt på op til 160 kg på flugt- og redningsveje: De råder over en flugtvejsfunktion med en redundant version af motoren, samt den foreskrevne integrerede nødstrømforsyning, så en nødåbning af nødudgangen også sikres ved et strømsvigt.

Det samme gælder for ECdrive T2-FR, der sørger for sikkerhed på flugtveje i det højt frekventerede indgangsparti. I forbindelse med profilsystemet GCprofile Therm forbedrer det automatiske lineære skydedørsystem desuden energieffektiviteten i OYM-bygningen, da varmetab i indgangspartiet reduceres.

MERE OM BRANDDØRE

Rådgivning, montage og vedligeholdelse fra én og samme leverandør: GEZE som Full service-partner

GEZE rådgav allerede arkitekterne om produkterne i planlægningsfasen. Rådgivningen blev herefter videreført af montørerne og de deltagende håndværkere. GEZE overtog også montagen og ibrugtagningen. Og for at alting også kører uden problemer under driften, er det indgået en vedligeholdelsesaftale med bygningsadministratoren.

GEZE-produkter i OYM Athletikzentrum

 • K 600 F vinduesmotor med klapgreb (24 V) til røg- og varmeudsugningsanlæg og naturlig ventilation
 • Slimdrive EMD Invers systemer med hængslede døre til 1-fløjede RWA-lufttilførselsåbningssystemer
 • Powerdrive PL-FR automatiske lineære skydedørsystemer til flugt- og redningsveje til døre med en dørfløjvægt på op til 160 kg
 • TS 5000 ECline udenpåliggende dørlukker med glideskinne til barrierefri, 1-fløjede døre
 • TS 5000 ISM udenpåliggende dørlukkersystem med glideskinne til 2-fløjede døre med lukkesynkroniseringsbeslag
 • ECdrive T2 FR automatisk lineært skydedørsystem på flugt- og redningsveje til døre med en dørfløjvægt på op til 140 kg